Timmermans wil versnelling Green Deal vanwege Russisch gas

Eurocommissaris Frans Timmermans voelt er absoluut niets voor om vanwege de oorlog in Oekraïne het nieuwe Europese klimaat- of landbouwbeleid uit te stellen of te vertragen. Sterker nog: om zo snel mogelijk af te zijn van de afhankelijkheid van Russisch gas, moet de Green Deal volgens hem juist versneld worden.

Timmermans+wil+versnelling+Green+Deal+vanwege+Russisch+gas
© Europese Unie

'Onze wereld is veranderd. Europa zal nooit meer zijn zoals het was. Dus zullen we ook anders naar onze eigen inspanningen moeten kijken. Dat betekent ook dat we onze eigen plannen tegen het nieuwe licht moeten houden', zei Timmermans maandagavond in de Envi-milieucommissie van het Europees Parlement. Daarmee verwees hij naar geluiden dat de EU nog enige tijd kolen nodig zal hebben of kernenergie.


Over voorstellen om de Green Deal vanwege de Russische oorlog uit te stellen of terug te draaien, trok Timmermans een vergelijking met het uitbreken van de coronapandemie. 'Ook die werd toen gebruikt om de GLB-zaak maar stil te leggen. De 'koolstof-ideologen' grijpen naar elk versleten argument om hun achterhaalde pleidooien te kunnen herhalen. We moeten juist sneller overschakelen op wind- en zonne-energie en op biogas. We moeten juist sneller af van Russische kunstmest.'


THEMA OEKRAÏNE: Rusland viel op 24 februari Oekraïne binnen. Deze oorlog heeft ook gevolgen voor de Nederlandse landbouwsector. Volg de laatste ontwikkelingen rond de oorlog in Oekraïne.

Timmermans noemde de Green Deal en de boer-tot-bordstrategie geen onderdeel van het (voedsel-)probleem, maar een onderdeel van de oplossing. Hij kondigde aan dat de Europese Commissie dinsdag met een Europees voorstel komt voor betaalbaardere, veiligere en duurzamere energie. Met zo'n actieplan wil de EU de eigen energiezekerheid vaststellen in Europa nu onze gasvoorziening op losse schroeven staat door de Russische inval in Oekraïne.


Steun voor handhaving

De EU-klimaatcommissaris werd in zijn pleidooi voor handhaving van de Green Deal in grote lijnen gesteund door de meeste fracties. De christendemocratische EVP als de conservatieve ECR pleitten beide voor overgangsregelingen en mogelijkheden voor uitzonderingen.

Het EU-energieplan is erop gericht het gebruik van hernieuwbare energie te versnellen. Daarover zei PvdA-Europarlementariër Mohammed Chahim: 'Al langer pleitte ik ervoor om te stoppen met gas uit Rusland en onze eigen energievoorziening te waarborgen. De noodzaak om de energieafhankelijkheid van Europa van Russisch gas zo snel mogelijk te verminderen, is door deze oorlog pijnlijk duidelijk geworden.'


Grotere opslag

De Europese Commissie komt dinsdag met voorstellen om de leveringen te spreiden, van Russisch pijplijngas naar vloeibaar aardgas (LNG) en andere aardgasleveranciers, zoals uit Qatar en de Verenigde Staten. Om te voorkomen dat er in de toekomst te weinig gas wordt opgeslagen, wil de commissie dat de gemiddelde opslag in de EU voor deze winter ten minste 80 procent moet bedragen.

Verder stelt ze een nieuw 'energiepact' voor dat het gebruik van hernieuwbare energie moet stimuleren, vooral via waterstof en biogas. De EU moet in 2030 zo'n 35 miljard kubieke meter biogas produceren en 10 miljoen ton groene waterstof invoeren, zo wordt verwacht.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Woensdag
  22° / 14°
  5 %
 • Donderdag
  24° / 12°
  20 %
 • Vrijdag
  22° / 17°
  80 %
Meer weer