Overijsselse boeren voeren bijna 7.000 kilo middelen af

Ruim 160 boeren uit Overijssel hebben samen bijna 7.000 kilo gewasbeschermingsmiddelen afgevoerd tijdens de actie Bezem door de middelenkast. Dat meldt adviesbureau CLM die de actie in opdracht van provincie Overijssel, waterschap Vechtstromen en waterschap Drentse Overijsselse Delta uitvoerde.

Overijsselse+boeren+voeren+bijna+7%2E000+kilo+middelen+af
© Nieuwe Oogst

Akkerbouwers vormden met 66 deelnemers de grootste groep die gewasbeschermingsmiddelen afvoerde. Rond de dertig loonwerkers en veehouders leverden eveneens hun restanten in, net als veertig glastuinders. Gemiddeld werd 43 kilo per deelnemer ingeleverd. Herbiciden werden het meest ingeleverd (34 procent), gevolgd door fungiciden (17 procent) en insecticiden (14 procent).Boeren en telers konden kosteloos en anoniem hun verouderde gewasbeschermingsmiddelen inleveren. Restanten van gewasbeschermingsmiddelen kunnen om verschillende redenen in de middelenkast blijven staan. Zo kan het zijn dat een teler is overgestapt op een andere teelt of dat de toelating van het middel is vervallen.


Laagdrempelige afvoerroute

Het opruimen van de gewasbeschermingsmiddelenkast stellen ondernemers soms uit, omdat een laagdrempelige afvoerroute ontbreekt. Normaliter moeten bedrijven tegen betaling een afvalinzamelaar inschakelen. Ook kunnen zij de middelen inleveren bij de gemeentelijke milieustraat, maar niet alle gemeenten faciliteren dit, laat CLM weten.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zaterdag
  22° / 12°
  50 %
 • Zondag
  20° / 11°
  60 %
 • Maandag
  20° / 11°
  50 %
Meer weer