NVWA komt met aangepaste etiketeisen behandeld zaaizaad

Zaaizaden die zijn behandeld met een gewasbeschermingsmiddel moeten vanaf 1 april 2022 een etiket hebben met informatie over dat middel. Daarvoor is een nationale werkwijze opgesteld, meldt de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA).

NVWA+komt+met+aangepaste+etiketeisen+behandeld+zaaizaad
© Nieuwe Oogst

De Europese Unie werkt aan een Europese richtlijn voor etikettering van behandelde zaaizaden. Daarom heeft de NVWA alvast samen met het College voor de toelating van gewasbeschermingsmiddelen en biociden (Ctgb) en Plantum een nationale werkwijze opgesteld die aansluit op de voorlopige versie van de Europese richtlijn.

Zaaizaadbedrijven dienen zich vanaf 1 april 2022 aan de voorschriften van de nationale werkwijze te houden. Voorwaarden die al gelden voor etiketten met behandelde zaaizaden staan in de Europese Verordening Gewasbescherming.


Inhoud etiket

Op het etiket van de behandelde zaden moeten de naam van het gewasbeschermingsmiddel, de werkzame stoffen, de te nemen voorzorgsmaatregelen en de risicobeperkende maatregelen (restrictiezinnen) vermeld staan. Ook moeten op het etiket de belangrijke restrictiezinnen prijken die op het wettelijk gebruiksvoorschrift staan van het middel waarmee het zaad is behandeld.


Hierbij gaat het om restrictiezinnen over het hanteren en zaaien van behandelde zaaizaden. Voor het opnemen van de beperkingen op de etiketten geldt een overgangstermijn tot 1 april 2023. Uitgebreide uitleg over de eisen is hier te vinden.


Beter beschermd

Zaden en planten die uit de behandelde zaaizaden groeien, zijn beter beschermd tegen ziekten en plagen. In Nederland geldt dat alleen zaden mogen worden behandeld met middelen die in Nederland zijn toegestaan.

Behandelde zaaizaden mogen alleen worden verhandeld op de Europese markt als het gewasbeschermingsmiddel in tenminste één EU-land is toegelaten. De etiketteringsregels voor behandeld zaaizaad zijn niet van toepassing als het wordt geëxporteerd naar landen buiten de EU.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Dinsdag
  10° / 3°
  40 %
 • Woensdag
  11° / 3°
  20 %
 • Donderdag
  12° / 0°
  0 %
Meer weer