Bayer voorspelt halvering aantal beschikbare actieve stoffen in vier jaar

'De hoeveelheid beschikbare actieve stoffen gaat sterk teruglopen', stelt Jolanda Wijsmuller, manager biologische gewasbescherming bij Bayer Crop Science. 'Binnen vier jaar verwachten we een halvering van het aantal chemische stoffen.'

Bayer+voorspelt+halvering+aantal+beschikbare+actieve+stoffen+in+vier+jaar
© Dirk Hol

Wijsmuller sprak dinsdag in de online Themadag Aardappelen met Mark Brantjes over de toekomst van gewasbescherming. Brantjes is voorzitter van de Landbouwbeurs Noord- en Centraal Nederland (LNCN). Wijsmuller voorziet een spannend tijdperk omtrent gewasbescherming.

'De Europese regelgeving maakt in de beoordeling van de stoffen onvoldoende onderscheid tussen risico en gevaar', licht Wijsmuller toe. 'Dat betekent dat op basis van bepaalde eigenschappen stoffen al worden verboden. Een stof kan wel gevaarlijk zijn, maar het hangt af van de blootstelling of het daadwerkelijk een risico is. Daar loopt het op vast in Europa. Er is een gevarenbenadering, maar geen risicobenadering.'


Cut-offcategorie

In Europa worden gewasbeschermingsmiddelen ingedeeld in vijf categorieën gebaseerd op mogelijk gevaar. Stoffen die worden ingedeeld in de categorie cut-off worden verboden op basis van bepaalde eigenschappen in de stoffen. Wijsmuller meldt dat in de afgelopen drie jaar binnen het Europese systeem over 147 actieve stoffen een besluit is genomen.

De ontwikkelingen in Europa gaan veel te snel

Jolanda Wijsmuller, manager biologische gewasbescherming bij Bayer

'Bij 57, een derde, van deze stoffen hebben de toelatingshouders al geen dossier meer ingediend, omdat ze geen kans zagen voor verdediging van de stof', zegt de Bayer-manager. 'Ook spelen economische redenen mee.' Veel stoffen verliezen hun toelating. 29 stoffen zijn niet door de herregistratie gekomen, waarvan negentien op basis van de cut-offcriteria.


Beperkte herregistratie

Voor dertien stoffen geldt een beperkte herregistratie. Dat betekent dat er bijvoorbeeld een restrictie op zit voor een maximale toepassing van drie keer per jaar. 48 stoffen overleefden de herregistratie. Dat is ongeveer een derde van het totaal. Er zijn 22 nieuwe actieve stoffen en 26 bestaande actieve stoffen opnieuw geregistreerd. Negentien actieve stoffen zijn van chemische-, en 23 van biologische herkomst.

Wijsmuller blikt vooruit op de komende vier jaar (vanaf oktober 2021 tot en met december 2025). In die periode moeten 342 stoffen door de herregistratie. 112 actieve stoffen hebben nog een expiratiedatum tot na december 2025.


Van 454 naar 300 stoffen

'Als de trend van de laatste drie jaar doorzet, gaan we van 454 stoffen terug naar ruim 300 stoffen. Nu zijn er nog 280 chemische stoffen, dan 130. Over vier jaar mogen we dus meer dan een halvering van chemische actieve stoffen verwachten', waarschuwt de Bayer-manager.

'Op dit moment zijn 60 procent van de actieve stoffen chemisch en 40 procent biologisch. Tegen die tijd zijn die verhoudingen omgedraaid.' Wijsmuller vindt dat de ontwikkelingen in Europa veel te snel gaan. 'Innovaties zijn zeker onderweg, maar vragen veel tijd. Biologische middelen geven vaak onvoldoende antwoord op gewasbeschermingsproblematieken. En vernieuwingen in toepassingsmethoden worden moeizaam opgenomen in de gewasbeschermingsregulering', legt ze uit.


Afname gaat te snel

Volgens de Bayer-manager gaat de afname van beschikbare en robuuste chemische actieve stoffen te snel om als landbouw op te kunnen anticiperen. 'Juist door het snelle verlies van chemie, hebben biologische middelen geen kans.'

De transitie heeft tijd nodig, stelt Wijsmuller. 'Ik ben bang dat snelheid het grote probleem gaat zijn. Het is misschien niet een optimistische blik, maar ik denk dat we rekening moeten houden met een spannend tijdperk ten aanzien van gewasbescherming.'

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zondag
  8° / 3°
  60 %
 • Maandag
  9° / 4°
  40 %
 • Dinsdag
  8° / 1°
  15 %
Meer weer