Ctgb laat herbicide toe in aardappelteelt

Het College voor de toelating van gewasbeschermingsmiddelen en biociden (Ctgb) heeft deze week besloten het herbicide Rimuron in de aardappelteelt toe te laten.

Ctgb+laat+herbicide+toe+in+aardappelteelt
© Burt Sytsma

Het onkruidbestrijdingsmiddel mag worden toegepast na opkomst in de teelt van consumptieaardappelen, zetmeelaardappelen en mais. Voor het kiemremmingsmiddel Royal MH vervalt bij de herbeoordeling een toepassingsvoorschrift bij gebruik in uien (behalve eerstejaarsplantuien), sjalotten en knoflook.

Royal MH mag dus nog steeds worden toegepast in de teelt van consumptie- en zetmeelaardappelen, uien (behalve eerstejaarsplantuien), sjalotten en knoflook. Het herbicide Touchdown Quattro mag niet meer worden gebruikt op onder meer pleksgewijze toepassingen op open verhardingen en op onverharde terreinen.


Hernieuwde toelating

Wel is het middel hernieuwd toegelaten voor gebruik in akkerbouwgewassen als suikerbieten en mais. Ook mag het onkruidbestrijdingsmiddel worden ingezet in het volvelds spuiten van onkruid op tijdelijk onbeteeld terrein, voor opkomst van diverse akkerbouwgewassen, spuiten na het afsterven van loof in narcis, strokenbehandeling in hardfruit en steenvruchten en het volvelds doodspuiten van dekvruchten en grasachtige groenbemesters.


Bij de herbeoordeling en verlenging wordt de maximale dosis van veel toepassingen verlaagd en vervallen een aantal aanvullende toepassingsvoorwaarden en worden nieuwe voorgeschreven. Voor het oude etiket geldt een aflevertermijn tot 4 september 2022 en een opgebruiktermijn tot 4 maart 2023.


Uitbreiding Scelta en Dagonis

Het Ctgb heeft de toelating van het mijtenbestrijdingsmiddel Scelta uitgebreid in de teelt van aubergines en komkommers op bedekte en niet-grondgebonden teelt. Het fungicide Dagonis is vanaf nu toegelaten in de onbedekte teelt van sluitkoolachtigen.

De restrictiezin voor toepassing van het fungicide Signum komt te vervallen. Deze luidde: 'Om in het water levende organismen te beschermen, is toepassing in de onbedekte teelt van aardappelen op percelen die grenzen aan oppervlaktewater uitsluitend toegestaan indien op het gehele perceel gebruik wordt gemaakt van een techniek uit tenminste de klasse DRT90.'


Wijzigingen

De toelating van het schimmelbestrijdingmiddel Propulse wordt uitgebreid in de aardappelteelt met drie toepassingen met een dosering van 0,5 liter per hectare. De mogelijkheden voor het gebruik van het herbicide Metafol Super met toepassingen met het lagedoseringssysteem (LDS) wordt uitgebreid. Voor het fungicide Revytrex, dat is toegelaten in de graanteelt, wordt in plaats van DRT95 nu DRT90 voorgeschreven.

De toelatingen van de middelen Monam, Nemasol, Steward, Emesto Silver-rood, Emesto Silver, Emesto Prime DS, Emesto Prime vloeibaar en Budget Trevus wordt ingetrokken. De aflever- en opgebruiktermijnen zijn allemaal nog in 2022.Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Donderdag
  12° / 9°
  90 %
 • Vrijdag
  10° / 4°
  70 %
 • Zaterdag
  8° / 2°
  60 %
Meer weer