Laatste seizoen voor toepassing Monam

Telers mogen aankomend seizoen voor het laatst het nematicide Monam gebruiken om de grond nat te ontsmetten. Door de huidige voorwaarden voor het toepassen van het middel is het gebruik sterk afgenomen.

Laatste+seizoen+voor+toepassing+Monam
© Han Reindsen

Het huidige gebruik rechtvaardigt niet meer de kosten die zijn gemoeid met de ondersteuning van de registratie in Nederland, laat gewasbeschermingsspecialist Certis Europe weten. Vandaar dat Certis en leverancier Eastman besloten de toelating van Monam vrijwillig in te trekken.

De opgebruik- en uitverkooptermijn geldt tot 30 september 2022. Het nematicide met als werkzame stof netam-natrium kan nog worden besteld tot uiterlijk 15 augustus.


Belangrijke rol in aaltjesbeheersing

Monam speelt al jaren een belangrijke rol bij het telen van hoogwaardig plantmateriaal. Beheersing van aaltjes kan complex zijn, vooral als er meerdere aaltjessoorten aanwezig zijn. Gebruikers mogen alleen met een bevestiging van de melding nog een behandeling uitvoeren.


Het kan twee weken duren voordat telers een bevestiging ontvangen. Een bevestigde melding is drie maanden geldig en afdekken met TIF-folie ( (Totally Impermeable Film) is verplicht. Eerder kwam Monam in opspraak omdat de hernieuwde toelating in 2019 onterecht zou zijn volgens stichting Bollenboos. Daarbij stelde de stichting dat het besluit niet was gebaseerd op studies over toepassing en verspreiding in Nederland.

Ook gaf de stichting aan dat gegevens over de mate waarin omwonenden worden blootgesteld, nog steeds ontbreken. Maar het College van Beroep voor het bedrijfsleven (CBb) oordeelde dat het College voor de toelating van gewasbeschermingsmiddelen en biociden (Ctgb) op basis van de eisen uit de gewasbeschermingsmiddelenverordening 1107/2009 terecht tot deze toelatingen heeft besloten.

Overigens betekent de verdwijning van Monam dat dit seizoen dan ook de laatste mogelijkheid is om een natte grondontsmetting uit te voeren.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Donderdag
  2° / -3°
  10 %
 • Vrijdag
  0° / -4°
  10 %
 • Zaterdag
  2° / -4°
  20 %
Meer weer