Koeienpoot meet draagkracht veenbodem

Op de Hoogwaterboerderij in het Utrechtse Zegveld staat het grondwaterpeil 20 centimeter onder het maaiveld. Wat heeft dat voor impact op de draagkracht van de bodem? Het wordt onderzocht met een koeienpoot van pvc.

Op twintig percelen van de Hoogwaterboerderij meten Pedro Janssen en Nyncke Hoekstra van het Louis Bolk Instituut de draagkracht van de bodem met de koeienpootmethode. Ze gebruiken een pvc-buis waarin ze een kegel van 8 kilo laten vallen van 60 centimeter hoogte.

Vervolgens noteren de onderzoekers hoe diep deze in de grond zakt. 'Het is vergelijkbaar met de klauw en druk van een koeienpoot', zegt Janssen.


Verschil meten

De onderzoekers doen dit in het voorjaar wekelijks op hoogwaterpercelen waar het grondwaterpeil 20 centimeter onder het maaiveld ligt. Ook onderzoeken ze de draagkracht op de referentiepercelen. Daar ligt het grondwaterpeil gemiddeld 50 centimeter onder maaiveld. 'We willen weten wat de gevolgen zijn van een hoger waterpeil', legt Janssen uit. 'Hoeveel invloed heeft dat op wanneer er mest kan worden uitgereden en wanneer de koeien naar buiten kunnen?'

Daarnaast kijken de onderzoekers hoe de draagkracht kan worden verbeterd. 'Zit er een verschil tussen grassoorten? We weten dat diploïd Engels raaigras een hogere dichtheid heeft dan andere soorten. En wat is het effect van stripgrazen ten opzichte van standweiden?'

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zaterdag
  10° / 4°
  30 %
 • Zondag
  11° / 2°
  30 %
 • Maandag
  10° / 0°
  20 %
Meer weer