Vakgroeplid Jos Verstraten: 'Er komt een vorm van derogatie'

Jos Verstraten van LTO Nederland-vakgroep Melkveehouderij heeft goede hoop dat Nederland dit jaar derogatie krijgt. 'Die wordt waarschijnlijk anders dan hoe het was.'

Vakgroeplid+Jos+Verstraten%3A+%27Er+komt+een+vorm+van+derogatie%27
© Twan Wiermans

'Er komt een vorm van derogatie, daar mogen boeren vanuit gaan', zegt Verstraten, die de onderhandelingen daarover namens LTO op de voet volgt. 'De kans is echter klein dat die blijft zoals het was.' Het vakgroeplid verwacht een andere derogatie met aanvullende eisen. Aangezien Nederland op 17 maart zijn plannen voor een gebiedsgerichte aanpak mag presenteren aan het Nitraatcomité, onderdeel van de Europese Commissie, heeft hij toch wat hoop.

Maar of een eventuele verlenging snel bekend is, betwijfelt Verstraten. Hij houdt rekening met bekendmaking in juni. Aan de vooravond van het bemestingsseizoen staan veel melkveehouders in dubio: moet je nu wel of niet uitgaan van derogatie? Daar worstelt de boer zelf ook mee. Hij is melkveehouder in het Brabantse Westerbeek en maakt altijd gebruik van derogatie.


Mest afvoeren

Hoe bereidt het vakgroeplid zich voor op het komende groeiseizoen? 'Ik heb 80 procent gras en de rest is mais. Wel heb ik besloten om voor de eerste en tweede snede iets voorzichtiger te bemesten. Als het uitrijseizoen losbarst, zal ik volop mest afvoeren. Het voelt niet goed om het te bewaren tot de zomer.'

Het is volgens hem een voordeel dat de mestmarkt goed gestemd is. De belangstelling voor dierlijke mest is groot en kunstmest duur. 'Mestafzet is dus een goede optie.' Mocht de derogatie niet doorgaan, terwijl boeren boven de 170 kilo stikstof per hectare hebben bemest, dan bestaat de kans dat ze hun koeien moeten opstallen. Ze kunnen zodoende meer mest afvoeren. 'Het blijft een lastige keuze. Speel je op safe of toch niet?', geeft Verstraten aan.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Dinsdag
  11° / 4°
  50 %
 • Woensdag
  10° / 4°
  50 %
 • Donderdag
  10° / 3°
  40 %
Meer weer