Rabobank: melkprijs blijft komende maanden stijgen

De gemiddelde melkprijs in Europa blijft de komende maanden stijgen, verwacht sectormanager Marijn Dekkers van Rabobank. Dat is het gevolg van het beperkte zuivelaanbod. De melkaanvoer in de zeven grootste exporterende regio's daalde in 2021.

Rabobank%3A+melkprijs+blijft+komende+maanden+stijgen
© Pixabay

Rabobank verwacht dat er in Europa rekening moet worden gehouden met structureel lagere melkvolumes. Toch zijn er weinig investeringsplannen. De melkproductie daalde vorig jaar in Nederland 2,3 procent ten opzichte van 2020. Daarnaast begon 2022 met een negatieve groei. Er is in januari 2,7 procent minder melk aangeleverd dan in dezelfde periode een jaar eerder.

De dalende productie in de Nederlandse melkveehouderij lijkt verband te houden met de steeds dalende hoeveelheid beschikbare fosfaatrechten. 'Ook lijkt het erop dat de benuttingsgraad van de fosfaatrechten daalt', geeft Dekkers aan.


Nauwelijks zuivel beschibaar voor export

Rabobank verwacht dat de daling in de 27 EU-landen en het Verenigd Koninkrijk in 2022 verder doorzet, waardoor er nauwelijks zuivelproducten beschikbaar zijn voor export. Voor het eerste kwartaal wordt een daling van een half procent verwacht ten opzichte van het eerste kwartaal van 2021.

Volgens de bank lijkt de aanhoudende daling in melkproductie in landen als Duitsland, Frankrijk en Nederland een indicatie dat er structureel rekening gehouden moet worden met lagere melkvolumes.


Goede melkprijs

Het beperkte zuivelaanbod houdt de huidige goede melkprijs in stand. De prijzen voor de basiszuivelproducten in Europa blijven stijgen. De gemiddelde melkprijs in de 27 EU-landen steeg sinds oktober 2021 met 8 procent tot 41,79 euro per 100 kilo melk in januari 2022.

In de komende maanden zal de gemiddelde melkprijs in de EU-27 naar verwachting nog verder stijgen. 'Dat is een belangrijke meevaller voor de sector, gezien de geopolitieke spanningen en de mogelijke invloed op de prijs en beschikbaarheid van krachtvoer en kunstmest', weet Dekkers. 'Met een hoge melkprijs verwacht je meer ruimte om te investeren. Helaas zien we dat de vergunningsproblematiek zorgt voor een rem op investeringsplannen.'

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zondag
  11° / 1°
  30 %
 • Maandag
  10° / 0°
  20 %
 • Dinsdag
  10° / -1°
  20 %
Meer weer