Stikstofplan Vlaanderen: bedrijven versneld dicht, krimp veestapel

De Vlaamse regering gaat 40 veehouderijen met de grootste stikstofemissie sluiten. Met nog eens 18 bedrijven is de regering al in gesprek over opkoop. Bijna 120 andere grote veehouderijen kunnen van een vrijwillige uitkoopregeling gebruikmaken.

Stikstofplan+Vlaanderen%3A+bedrijven+versneld+dicht%2C+krimp+veestapel
© Twan Wiermans

Dat staat in de stikstofplannen die de Vlaamse regering bekend heeft gemaakt. Vlaanderen heeft voor het stikstofplan tot 2030 in totaal ongeveer 3,6 miljard euro gereserveerd. Het grootste gedeelte wordt ingezet voor compensatie voor boeren, ruim 1 miljard euro gaat naar natuurherstel. De stikstofplannen van de Belgen volgen op een zaak over uitbreiding van een pluimveehouderij.

De vernieuwing van vergunningen van bestaande bedrijven staat niet ter discussie, maar voor de rest komt er tot 2025 een stolp over de landbouwsector. Varkens- en pluimveebedrijven die nog niet werken in stallen met luchtwassers om de ammoniakuitstoot te beperken, moeten op stalniveau tegen 2030 de stikstofuitstoot verminderen met 60 procent. Verder moet de varkensstapel met 30 procent krimpen. Dit plan bestond al langer om de marktsituatie te verbeteren.


In de plannen is voor kleinere en biolandbouwbedrijven een correctiemechanisme voorzien om te voorkomen dat zij hard worden getroffen. De regering biedt daarnaast ook extra steun aan jonge boeren als ze willen investeren in nieuwe technologie.


Boerenbond: ware mokerslag

De organisatie Boerenbond noemt het stikstofakkoord in een verklaring een 'ware mokerslag voor onze familiebedrijven en hun gezinnen'. De bond vindt ook dat de regering zich onbetrouwbaar toont. Met het vervroegd sluiten van de 'rode' bedrijven en het versneld terugdraaien van de ontheffing van nulbemesting in groene bestemmingen in beschermd natuurgebied, komt de regering terug op gemaakte afspraken, stelt Boerenbond.

Voorzitter Sonja De Becker van Boerenbond reageert dan ook verbolgen. 'Dit is gewoonweg contractbreuk die wij volstrekt onaanvaardbaar vinden. De landbouwsector is zich goed bewust van de verdere inspanningen die nodig zijn om stikstof te verminderen, maar daarvoor heeft de sector een betrouwbare overheid als partner nodig die niet terugkomt op gemaakte afspraken.'

Boerenbond vindt dat het akkoord de landbouwsector 'ongemeen hard' treft, al ziet de organisatie ook een aantal positieve elementen. Zo voorziet de regering in een snelle uitkoopregeling specifiek voor varkensbedrijven met een impact op natuurgebieden, zoals de bond heeft gevraagd. Ook voor andere landbouwbedrijven met een zware impactscore wordt voorzien in een vrijwillige opkoopregeling. De Becker rekent erop dat deze regeling 'toegankelijk, transparant en vooral menselijk wordt uitgerold'.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zondag
  22° / 10°
  70 %
 • Maandag
  18° / 10°
  20 %
 • Dinsdag
  18° / 10°
  20 %
Meer weer