Opnieuw prijs voor stikstofstripper rundveemest

René Cornelissen van CCS Energieadvies won eind vorig jaar met zijn stikstofstripper al de Jan Terlouw Innovatieprijs. Onlangs werd ook zijn groengastechnologie erkend met de Groeiversneller Prijs van Achmea.

Opnieuw+prijs+voor+stikstofstripper+rundveemest
© CCS Energieadvies

Cornelissen heeft een aantal innovaties op de kaart gezet, namelijk de Bio-UP, Bio-NP en Bio-HUB. De Bio-UP haalt groen gas uit mest en de Bio-NP technologie maakt van de mest herbruikbare kunstmest. Hiermee dalen de emissies van stikstof en methaan uit mest tot wel 70 procent, blijkt uit onderzoek dat door Wageningen University & Research (WUR) is bevestigd.

De Bio-HUB staat letterlijk en figuurlijk voor verbinding. Door de installaties van diverse boeren aan elkaar te koppelen in een 'hub', kan er op grotere schaal biologisch gas worden geproduceerd. Meer dan een miljoen huishoudens kunnen al zonder verdere aanpassingen op deze manier worden verwarmd.


Geen kunstmest

'Dankzij de circulaire innovaties hoeven boeren bovendien geen kunstmest meer in te kopen aangezien deze op eigen erf wordt gemaakt van de uitwerpselen van hun vee. Ook stellen deze innovaties boeren in staat niet alleen voedsel, maar ook groen gas te produceren als extra inkomstenbron. De technologieën bieden boeren zo meer toekomstperspectief en bieden tegelijkertijd een oplossing voor zowel het gas- als stikstofdilemma', licht Cornelissen toe.

'Ik ben ontzettend trots op de bevestiging van de WUR, de Jan Terlouw Innovatieprijs en de Achmea Groeiversneller. Deze erkenningen voor ons werk creëren weliswaar meer draagvlak, maar we hopen nu vooral dat ze voor overheden en boeren ook de aanleiding vormen hier samen in op te trekken.' zegt de directeur van CCS Energieadvies.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Dinsdag
  20° / 15°
  50 %
 • Woensdag
  23° / 13°
  20 %
 • Donderdag
  25° / 14°
  20 %
Meer weer