Minder PAS-melders in Noord-Brabant

482 bedrijven in Noord-Brabant hebben bij de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO.nl) een legalisatieaanvraag ingediend. Bijna de helft minder dan de verwachte 850.

Minder+PAS%2Dmelders+in+Noord%2DBrabant
© DIRK HOL

Het Programma Aanpak Stikstof (PAS) is in strijd met de Europese Habitatrichtlijn, zo oordeelde de Raad van State in 2019. Projecten die eerst niet PAS-vergunningplichtig leken, waren dat toch. In Brabant kwamen 850 meldingen voor legalisatie in aanmerking. Er zijn nu 482 aanvragen binnengekomen bij RVO.nl. Voor de overige 43 procent is legalisatie niet meer aan de orde, zij zijn gestopt of konden vergunningvrij intern salderen.

Noord-Brabant verwacht dat LNV voor de zomer de eerste depositieruimte beschikbaar stelt om PAS-melders te legaliseren. Er komt ruimte vanuit de Subsidieregeling sanering varkenshouderijen. Hiermee kan slechts een deel van de 482 PAS-melders in met name Oost-Brabant worden gelegaliseerd.

Daarom wil de provincie het Rijk helpen met informatie over stikstofruimte. Van veehouderijen die willen stoppen maar voorlopig niet in aanmerking komen voor een rijksregeling of bronmaatregel en die evenmin een match hebben met een stikstofvraag. Het Rijk kan deze stikstofruimte aankopen voor de legalisering van de PAS-melders. Tot nu toe heeft het Rijk geen gebruik gemaakt van dit aanbod.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Dinsdag
  9° / 4°
  90 %
 • Woensdag
  8° / 6°
  85 %
 • Donderdag
  5° / 2°
  5 %
Meer weer