Voerbak zeugen leeghalen is een eitje met Trog Cleaner

In de kraamstal is het geregeld nodig de voerbak van de zeug leeg te scheppen, om te voorkomen dat achtergebleven voer de eetlust van de zeug remt. Studenten van Aeres Hogeschool bedachten hiertoe de Trog Cleaner, een handige voerschep om het leeghalen gemakkelijker te maken.

Kraamzeugen hebben niet altijd genoeg trek in hun voer en laten het liggen. Dat achtergebleven voer verliest snel zijn geur en smakelijkheid. Het verse voer dat er bij de volgende voerbeurt bijkomt, is hierdoor minder aantrekkelijk voor de zeug. Daardoor is de kans groot dat ze het weer laat staan. Daarnaast drinkt een zeug vaak minder als er water bij het restvoer komt. Het is dan ook zaak om restvoer zo snel mogelijk weg te halen, anders komt de melkproductie van de zeug in het geding.

Een groep van vijf studenten van Aeres Hogeschool in Dronten vond dat er geen handige methode was om het restvoer uit de voerbak te verwijderen. Het gebruik van een kunststof voerschep of verwijderen met de hand is lastig. 'Je moet dan bukken en vooroverstaan, dus dat is qua arbeid niet handig', zegt student Robert Meppelink. 'En je komt dicht bij de kop van de zeug, wat gevaarlijk kan zijn.'


Studenten verkopen eigen producten

Samen met medestudenten Emiel Klein Wolterink, Simon Klein Gebbinck, Joël Mulderij en Johan Verweij werd een oplossing bedacht. Het past goed in het project Student Company van Aeres Hogeschool, waarbij studenten producten ontwikkelen en verkopen.

'We hebben gekozen voor een schep waarbij je op afstand de bak schoon kunt maken, zegt Klein Wolterink. 'Dan kom je niet meer bij de zeug in de buurt. Eerst hebben we een prototype in elkaar gezet. Vooral ook om de omvang van de schep en de hoek van de steel goed te krijgen.'

Het prototype werd getest op het eigen varkensbedrijf van Aeres Hogeschool. Inmiddels is de Trog Cleaner klaar.Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Donderdag
  12° / 9°
  90 %
 • Vrijdag
  10° / 4°
  70 %
 • Zaterdag
  8° / 2°
  60 %
Meer weer