Uitval daalt in vrijloopkraamstal bij varkenshouder Vernooij

De zeugen en biggen van varkenshouder Theo Vernooij in Nijkerk lopen door elkaar. Hij is een van de eerste vermeerderaars met vrijloopkraamhokken in zijn nieuwe stal. De zeugen en biggen krijgen na vijf dagen de vrije ruimte. 'Dan gaan de hekjes open en kunnen ze rondlopen.'

De ervaring uit de eerste ronde is om de poortjes pas na vijf dagen te openen, zodat de biggen eerst voldoende biest krijgen. De Gelderse varkenshouder kiest ervoor om achttien zeugen met bijbehorende biggen door elkaar te laten lopen en ze niet individueel te huisvesten in een vrijloopkraamstal. Volgens hem daalt de uitval naar 6,5 procent. 'Ik heb ook nog een traditionele stal en die houd ik, want die is nog niet afgeschreven', zegt hij.


'Sommige boeren zullen wel denken: die Theo Vernooij kan lullen met zijn uitval, maar mijn uitval daalt met 6 procent', vervolgt Vernooij. De algemeen geldende ervaring is namelijk dat de uitval in vrijloopkraamhokken hoger is dan die in traditionele kraamhokken. 'Dat valt bij dit systeem mee en wij denken dat het komt door het volume van de stal, waardoor we de temperatuur precies op 21 graden kunnen houden. Dus dit is een ideaal klimaat voor de zeug en de biggen.'

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Donderdag
  21° / 13°
  20 %
 • Vrijdag
  21° / 13°
  70 %
 • Zaterdag
  20° / 9°
  5 %
Meer weer