Kraamstallen Schothorst Feed Research krijgen update

De kraamstallen van Schothorst Feed Research (SFR) worden verder verbeterd. Daarmee wil het onderzoeksbedrijf meedraaien in de top van de Nederlandse varkenshouderij.

Kraamstallen+Schothorst+Feed+Research+krijgen+update
© Varkens Archief

Sinds een verbouwing in 2012 is het bedrijf zo goed als gesloten, met de bouw van meer kraamstallen en biggenhokken. Dit had een positieve invloed op de uitvoering van onderzoek en de biosecurity op het bedrijf. Naast de veevoedkundige onderzoeken die SFR uitvoert, draaien de stallen als een regulier praktijkbedrijf.

Doordat in het onderzoek zoveel mogelijk naar de praktijksituatie wordt gekeken, heeft de farmmanager als doel gesteld om als praktijkbedrijf in de top van Nederland mee te draaien en om bij de 370 zeugen, 32 biggen per jaar te spenen. SFR heeft 2.900 plekken voor vleesvarkens, afgelopen jaar hebben die een gemiddelde groei van ruim 1.000 gram per dag gerealiseerd. Volgens SFR lukt dit dankzij een goede diergezondheid, goede klimaatvoorzieningen en de juiste voeding.

Maar de oude inrichting is volgens het bedrijf onvoldoende om die topprestaties te blijven handhaven. Daarom komen er een nieuwe plafondventilatie, nevelkoeling, een vernieuwd voersysteem en nieuwe kraamhokken. In de nieuwe kraamstallen kunnen de zeugen ook in het kraamhok loslopen. Dit zorgt voor een verbeterd dierwelzijn en een zo goed mogelijk mogelijke verzorging, stelt SFR.

Balansvloer

Uniek aan deze kraamhokken is de balansvloer. Deze vloer gaat omhoog wanneer de zeug gaat staan. Hierdoor kunnen de biggen niet onder de zeug terechtkomen. Deze innovatie moet het percentage doodliggers verminderen, zodat de totale uitval met 2 procent wordt teruggebracht.

In elk kraamhok is een elektrische verwarmingsplaat geïnstalleerd, die wordt gestuurd door de klimaatcomputer. Het grote voordeel hiervan is dat de geheleplaat gelijkmatig wordt verwarmd. Daardoor is de stal nu aardgasvrij. Met de komst van de nieuwe led-dagverlichting is het energieverbruik naar beneden gebracht en wordt het licht gelijkmatiger verdeeld over de hokken.

Zeugen in kraamhok wegen

Er is in vier kraamhokken een testopstelling gemaakt waarin de zeug altijd in het kraamhok wordt gewogen. Hierdoor hoeven de varkens niet meer naar de weegschaal te worden gebracht, waardoor ze minder stress ervaren. Dit systeem maakt het mogelijk om de zeugen vlak voor en na het werpen beter te kunnen monitoren. De data die dit oplevert kunnen mogelijk in toekomstig onderzoek worden gebruikt.

In de oude situatie werd de kraamstal door voergangventilatie geventileerd. Dit is nu aangepast naar plafondventilatie. Hierdoor is het stalklimaat in de kraamhokken overal gelijk en kan de zeug overal tochtvrij liggen. Dankzij de nieuwe nevelkoeling wordt de inkomende lucht gekoeld, dit zorgt voor voldoende frisse lucht. 'Door de frisse lucht is zowel het dierenwelzijn als het werkklimaat voor onze medewerkers verbeterd', vertelt SFR-farmmanager Alwin Koobs. Afgelopen jaar is de ventilatie al aangepast bij de vleesvarkens.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zaterdag
  8° / 3°
  60 %
 • Zondag
  9° / 3°
  60 %
 • Maandag
  9° / 4°
  40 %
Meer weer