Adem kraamzeugen geeft informatie over energiebalans

Zeugen in de kraamstal zijn topsporters. De lucht die zij uitademen, geeft informatie over de energiebalans in het dier. Pascalle Evers van kennisinstelling VKON doet daar samen met technologiebedrijf Relitech onderzoek naar.

Adem+kraamzeugen+geeft+informatie+over+energiebalans
© VKON

Waarom dit onderzoek?

'Lucht die wij uitademen, bevat veel informatie over onze energiebalans. De verhouding daarin tussen zuurstof en koolstofdioxide zegt iets over of er koolhydraten worden verbrand of juist eiwitten en vetten. Relitech heeft apparatuur die de energiehuishouding meet bij patiënten op de intensive care en bij topsporters. Die apparatuur, in een aangepaste vorm, gebruiken wij ook.'

Zeugen in de kraamstal zijn topsporters

Pascalle Evers, junior projectmanager VKON

Zijn varkens de eerste groep dieren waarbij dit wordt onderzocht?

'Nee. Bij het onderzoek 'Lang leve de gezonde melkkoe' is deze techniek al toegepast. Uit dat onderzoek blijkt dat uit de uitademingslucht van koeien al in een vroeg stadium signalen zijn te halen over wanneer een koe de vetreserves aanspreekt voor de melkproductie.

'Wij willen nu de bruikbaarheid van metabolismemeting voor de varkenshouderij onderzoeken. Zeugen in de kraamstal zijn net topsporters. Hun adem analyseren is een innovatieve manier om veranderingen in het metabolisme te kunnen meten.'

Hoe ver is het onderzoek?

'De tweede fase is net begonnen. De proefronde hebben we in mei 2019 afgerond. We wisten überhaupt niet of er iets te meten viel in de uitademingslucht van kraamzeugen.

'We doen de proef met drie apparaten die in de voerbak zijn geïnstalleerd. Die apparaten zijn geoptimaliseerd en de nauwkeurigheid van de metingen is verbeterd.

'Wij doen het onderzoek samen met twee zeugenhouders in Hoge Hexel. Op beide bedrijven worden drie zeugen vier weken gevolgd. 's Morgens en 's avonds tijdens het voeren wordt de energiehuishouding gemeten. Om het onderzoek te valideren, meten we de spekdikte. Hebben we de informatie van zes zeugen, dan evalueren we dat eerst voor we weer verdergaan.'

Wanneer verwacht u harde resultaten te presenteren?

'Daar kan ik nog niets over zeggen. Dit onderzoek staat nog in de kinderschoenen.'

Wat kan de waarde ervan zijn?

'Varkenshouders hebben zoveel vakkennis dat zij een negatieve energiebalans vaak op tijd onderkennen. Hoe mooi zou het zijn als ondernemers al in een veel vroeger stadium, bijvoorbeeld via hun mobiele telefoon, signalen krijgen dat een zeug in een negatieve energiebalans zit? Dat is een steuntje in de rug voor ondernemers dat het management vergemakkelijkt.'

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Vrijdag
  1° / -2°
  10 %
 • Zaterdag
  2° / -4°
  20 %
 • Zondag
  3° / -3°
  20 %
Meer weer