Europees Parlement wil van kooisystemen af

Het Europees Parlement heeft een belangrijke stap gezet om kooien als huisvestingssysteem tot 2027 uit te faseren. De Europarlementariërs stemden donderdag in meerderheid voor een resolutie hierover.

Europees+Parlement+wil+van+kooisystemen+af
© Nieuwe Oogst

Het voorstel komt voort uit het burgerinitiatief 'End the cage age' dat door 1,4 miljoen Europeanen werd ondertekend. Hierdoor kwam de oproep van burgers en organisaties om een einde te maken aan kooihuisvesting op de agenda van het Europees Parlement te staan.

De resolutie van het Europees Parlement roept de Europese Commissie op om kooihuisvesting gefaseerd af te bouwen met een einddatum in 2027. Tegelijkertijd wil het parlement dat initiatieven op het gebied van dierenwelzijn strikt gebaseerd worden op onafhankelijk wetenschappelijk onderzoek, waarbij rekening gehouden wordt met eventuele negatieve gevolgen, zoals het risico op ziekten, borstbeenbreuken of kannibalisme in de pluimveesector.


Handelsverdragen

Daarnaast vindt het Europarlement dat de hogere dierenwelzijnsnormen van de Europese Unie terug te vinden moeten zijn in handelsverdragen en afspraken met landen buiten de EU. De Europese Commissie moet nu aan de slag met wetgeving, de landbouwministers moeten hun goedkeuring nog geven. Het is dus nog onzeker of het verbod op kooien ook daadwerkelijk wordt omgezet in nationale wetgeving en in welke vorm.

Ook de concrete invulling is nog niet duidelijk. In de resolutie wordt in ieder geval gesproken over alternatieve houderijsystemen voor pluimvee, konijnen, zeugen, kwartels en kalveren. Of er bijvoorbeeld een einde moet komen aan kraamhokken voor zeugen of eenlingboxen voor kalfjes moet blijken uit het voorstel waar de Europese Commissie uiterlijk in 2023 mee moet komen.
de voermethoden voor de productie van foie gras te verbieden.


Realiteitszin

Bestuurder Jeannette van de Ven van LTO Nederland is blij dat het Europees Parlement 'nog met enige realiteitszin' gestemd heeft en roept de commissie op in haar voorstel niet alleen dierenwelzijn mee te wegen. 'Wat goed is voor dierenwelzijn hoeft nog niet per definitie goed te zijn voor voedselveiligheid, milieu, klimaat of de sterftecijfers. Het is belangrijk om dat allemaal mee te wegen en zo boeren niet met nieuwe problemen op te zadelen.'

Ze benadrukt dat boeren in Noordwest Europa ver voor de troepen uitlopen als het gaat om dierenwelzijn. 'Zowel als je het vergelijkt met andere delen van Europa als wereldwijd. Toch wordt ons hoofd telkens op het hakblok gelegd. Telkens komen er weer nieuwe eisen. Het lijkt wel een politiek rupsjes-nooit-genoeg. Al die veranderingen kosten wel geld. Daar ontbreekt het bij de voorstellen vaak aan. Het gaat gepaard met grote investeringen.'

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Woensdag
  10° / 2°
  5 %
 • Donderdag
  11° / 3°
  20 %
 • Vrijdag
  11° / 6°
  20 %
Meer weer