Warmtebeeldcamera hulpmiddel in kraamstal

Hij noemt het een handig hulpmiddel dat met name in de kraamstal zijn functionaliteit bewijst. Dierenarts Leon Reijmer van de Oosthof Varkensdierenartsen meet met de warmtebeeldcamera op zijn telefoon ook de temperatuur van het biggennest mee. En die blijkt in de praktijk regelmatig te hoog te zijn.

Warmtebeeldcamera+hulpmiddel+in+kraamstal
© De Oosthof Varkensdierenartsen

Wie veel en al langere tijd in de kraamstal loopt, heeft een warmtebeeldcamera niet nodig. Daar is het oog van de vakman toereikend, beaamt Reijmer. Hij noemt het vooral een handig hulpmiddel op bedrijven waar wordt gewerkt met personeel. Hij gebruikt de Flir-camera (400 euro), in combinatie met de app Degree2Act (5 euro per maand).

Een brede toepassing kent het opzetstuk voor Android of iOS-gestuurde telefoons echter nog niet. Bij de Oosthof Varkensdierenartsen maakt een klant gebruik van de tool. Reijmer gebruikt de warmtebeeldcamera zelf vooral in de kraamstal. 'Meten is weten', zegt hij.

Afwijkende temperaturen

Controleren of een zeug koortsig is, of de temperatuur van de biggen goed is en wat die in het biggennest doet. De optimum temperatuur voor het nest van pasgeboren biggen ligt bij 34 graden, geeft Reijmer aan. In de praktijk wijkt de daadwerkelijke temperatuur daar nogal eens vanaf. 'Ik kom ook temperaturen tegen die ver boven de 34 graden liggen.'

De camera op de telefoon zou ook gebruikt kunnen worden om in koppels biggen zieke dieren te detecteren. Maar Reijmer noemt dat 'best wel lastig'. Voor het opsporen van leklucht vindt hij de warmtebeeldcamera wel een waardevolle toepassing.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Maandag
  10° / 7°
  70 %
 • Dinsdag
  11° / 4°
  50 %
 • Woensdag
  10° / 4°
  50 %
Meer weer