Geschillencommissie CRV verklaart klacht NVO niet-ontvankelijk

Een klacht van de Nederlandse Veeverbeteringsorganisatie (NVO) over oneerlijke concurrentie bij de fokwaarde voor voerefficiëntie werd maandag niet-ontvankelijk verklaard door de geschillencommissie van Coöperatie Rundveeverbetering (CRV). Enkel deelnemers aan het stamboek of leden van de coöperatie kunnen een klacht indienen.

Geschillencommissie+CRV+verklaart+klacht+NVO+niet%2Dontvankelijk
© Johan Wissink

De NVO vertegenwoordigt onder andere particuliere ki-organisaties, inseminatieservicebedrijven, melkcontroleorganisaties en fokkerijadviseurs. De organisatie merkte op dat bij een aanpassing van de totaalfokwaarde NVI ook voerefficiëntie is meegenomen. De fokwaarde voor voerefficiëntie is volgens haar ontwikkeld door CRV, de organisatie die stieren vermarkt. Dit zou leiden tot oneerlijke concurrentie.

De geschillencommissie, bestaande uit twee veehouders en een jurist, concludeerde dat alleen leden van de coöperatie over de invulling van het fokdoel gaan. Daarom zou de klacht ook zijn verworpen als deze wel ontvankelijk was verklaard.


Juiste procedure gevolgd

Het door het hoofdbestuur vastgesteld fokdoel was gebaseerd op de uitkomsten van een enquête onder de leden en gesprekken met partijen uit de keten, adviseurs en maatschappelijke organisaties. Daarbij is volgens de geschillencommissie de juiste procedure gevolgd en zijn de leden er op de juiste manier bij betrokken. Bovendien geeft de geschillencommissie aan dat de NVO volgens de Europese wetgeving geen inspraak heeft bij de vaststelling van het fokdoel.

'Wij respecteren de uitspraak van de geschillencommissie', reageert voorzitter Wietse Duursma van CRV. 'Deze geeft aan dat het nieuwe fokdoel en de formule van de NVI op correcte wijze zijn vastgesteld door de ledenraad van de coöperatie, als gekozen vertegenwoordigers van de leden-veehouders in Nederland en Vlaanderen.'

EU-wetgeving staat zeggenschap van stiereigenaren en importeurs die geen lid zijn van de coöperatie niet toe, geeft Duursma aan. 'En dat is maar goed ook. Hiermee worden veehouders beschermd tegen inmenging van partijen met commerciële belangen in het stamboek.'

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zaterdag
  19° / 10°
  50 %
 • Zondag
  22° / 9°
  70 %
 • Maandag
  19° / 12°
  30 %
Meer weer