Meer omzet en minder leden voor CRV

De omzet van CRV steeg in het afgelopen boekjaar 1,4 miljoen euro naar 173,4 miljoen. E werd een bescheiden nettowinst van vier ton gerealiseerd. Die winst wordt toegevoegd aan het eigen vermogen, er is geen nabetaling. Het aantal leden in Nederland en Vlaanderen nam af. Van 23.086 in boekjaar 2019-2020 naar 21.442 in het afgelopen jaar.

Meer+omzet+en+minder+leden+voor+CRV
© Nieuwe Oogst

De ontwikkeling van het aantal melkkoeien was in boekjaar 2020-2021, dat loopt van 1 september tot en met 31 augustus, licht dalend. Het aantal stuks jongvee is in Nederland stabiel tot licht stijgend. In Vlaanderen ligt het aantal stuks jongvee per bedrijf beduidend hoger.

Het totaal aantal uitgevoerde en geregistreerde inseminaties door CRV is in Nederland en Vlaanderen 0,6 procent gestegen. Het aantal bemonsterde koeien bij de Melk Produktie Registratie (MPR) is 0,9 procent gedaald. De monstername door monsternemers blijft dalen, terwijl het monstername in eigen beheer verder is gestegen.


Voerefficiëntie scoort in Centraal-Europa

Met de nieuwe index Voerefficiëntie kan CRV zich in de Centraal-Europese markt onderscheiden ten opzichte van de overige aanbieders. Stijgende voerkosten worden volgens CRV namelijk door steeds meer bedrijven als een belangrijk onderdeel van hun bedrijfsmanagement gezien.

Naast voerefficiëntie zijn productie, gehaltes, vruchtbaarheid en hoornloosheid belangrijke kenmerken in deze markt. In Centraal-Europa lanceerde CRV ook de HerdOptimizer voor fleckvieh, naast de HerdOptimizer voor holstein. CRV is naar eigen zeggen de grootste speler op het gebied van fleckvieh in de Centraal-Europese markt.


Groei Noord-Amerika

Het CRV-team in Noord-Amerika heeft in boekjaar 2020-2021 een sterke groei doorgemaakt, geeft het bedrijf aan. De verkoop van doses sperma lag 15 procent hoger dan het jaar ervoor. Het US Holstein-stieraanbod zette een grote stap met nieuwe stieren die hoog op de zowel GTPI- als de LNM$-indexlijsten eindigden, duidt CRV die markt.


Vleessperma hip in Brazilië

Het afgelopen boekjaar betekende een forse verandering voor de bedrijven CRV Lagoa en CRV Bela Vista, meldt CRV. Na een moeilijke tijd boekten beide bedrijven de beste resultaten sinds jaren. Hier liet de spermamarkt volgens CRV van vooral vleesvee wederom een geweldige groei zien van ruim 30 procent, met name veroorzaakt door de grote vraag naar vlees vanuit China.

Locatie Bela Vista is en wordt flink uitgebreid in stierencapaciteit. Momenteel worden er achthonderd stieren gehuisvest. In januari 2022 wordt een tweede spermawinningsstation in gebruik genomen, laat CRV weten.


Oog voor methaan in Oceanië

De Nieuw-Zeelandse melkveehouder moet de methaanuitstoot drukken. Genetica wordt gezien als onderdeel van de oplossing, meldt CRV. Het bedrijf investeert daarom met de overheid in het testen van methaanemissies van de stieren.

In dit land legt CRV in het grazing-fokprogramma de focus op gezondheid en efficiëntie, om hoogproductieve en robuuste koeien met een hoge levensduur te fokken. Dat draagt naar mening van het bedrijf bij aan een hogere productiviteit van de sector, waar het aantal koeien terugloopt en waar veehouders streven naar meer productie met minder input.


Focus op milieu en dierenwelzijn

Voor de komende jaren verwacht CRV een exporttoename naar onder andere China, Oost-Europa en Rusland. Verder is er een duidelijke trend zichtbaar naar meer focus op milieu en dierenwelzijn, stelt het bedrijf. De aandacht voor dierenwelzijn richt zich met name op het verminderen van het gebruik van medicijnen, het niet meer onthoornen van rundvee en het probleemloos langer leven van runderen.

CRV ziet hierin kansen, geeft het aan. Door deze ontwikkelingen in de maatschappij en in de melkveehouderij neemt het belang van genetica verder toe. Wereldwijd neemt het gebruik van gesekst sperma, tezamen met gebruikskruisingen, een vogelvlucht, weet CRV. Zo wordt in Nieuw-Zeeland Wagyu-sperma aangeboden. De verkoop van vleesveesperma heeft een drukkend effect op de afzet van conventionele genetica.


Nieuw kantoor

Verder blijkt uit het jaarverslag dat het kantoor in Arnhem in het komend boekjaar wordt verruild voor een nieuwe locatie. 'Dat gebeurt om het talent van de medewerkers, in combinatie met innovatieve platforms, om te zetten in de juiste producten', staat in het jaarverslag.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zaterdag
  9° / 7°
  95 %
 • Zondag
  10° / 7°
  85 %
 • Maandag
  10° / 9°
  90 %
Meer weer