CBS verlaagt opbrengstcijfers voor uien en aardappelen

De bruto-opbrengsten voor zaaiuien en aardappelen van oogst 2021 zijn respectievelijk 6 procent en 4,7 procent lager dan eerder ingeschat bij de voorlopige oogstraming in oktober. Dit blijkt uit de definitieve oogstcijfers voor akkerbouwgewassen die het CBS vandaag publiceerde.

CBS+verlaagt+opbrengstcijfers+voor+uien+en+aardappelen
© Jan Anninga

De gemiddelde productie voor uien werd in oktober nog ingeschat op 52,2 ton per hectare. Bij de definitieve oogstcijfers gaat het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) nu uit van gemiddeld 49,1 ton zaaiuien per hectare.

Voor de totale bruto-opbrengsten betekent het dat de uienoogst voor 2021 nu uitkomt op 1,5 miljoen ton, uitgaande van een areaal voor zaaiuien van 30.130 hectare. De voorlopige oogstraming berekende een uienoogst van 1,6 miljoen ton.


46,6 ton aardappelen per hectare

Voor consumptieaardappelen rekent het CBS in de definitieve oogstraming met een hectareproductie van 46,7 ton. In de voorlopige oogstraming was dat nog 49 ton.

De totale oogst van consumptieaardappelen op basis van het geteelde areaal wordt nu geraamd op 3,3 miljoen ton, dat is ongeveer 200.000 ton minder dan de inschatting in oktober.In oktober publiceert het CBS elk jaar de voorlopige oogstraming gebaseerd op expertschattingen van de verwachte opbrengst per hectare. De definitieve oogstraming van hetzelfde oogstjaar wordt vervolgens in januari gepubliceerd en de input daarvoor is afkomstig uit een enquête onder bijna 5.000 telers.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Dinsdag
  9° / 4°
  90 %
 • Woensdag
  8° / 6°
  85 %
 • Donderdag
  5° / 2°
  5 %
Meer weer