Foodvalley meet luchtkwaliteit

Regio Foodvalley krijgt een fijnmazig meetnet voor ammoniak, fijnstof en stikstofdioxide. De afgelopen weken is gestart met het plaatsen van ammoniakbuisjes in en rond de dorpen van de Regio Foodvalley.

Foodvalley+meet+luchtkwaliteit
© Twan Wiermans

Vanaf dit voorjaar wordt er op zeventig plekken gemeten, dan zullen er ook sensorkastjes hangen. Wetenschappers van de Universiteit Utrecht maken hiermee de luchtkwaliteit in de Regio Foodvalley inzichtelijk. Ook gaan ze hiermee het effect van de veehouderij op de lokale luchtkwaliteit onderzoeken.

Met de data uit het meetnetwerk worden de modellen een stuk nauwkeuriger en zijn de lokale luchtkwaliteit en het effect van veehouderijen beter in te schatten.


Waardevolle informatie

Dat is waardevolle informatie voor inwoners, beleidsmakers en ook veehouders. Door inzicht in de lokale hoeveelheid ammoniak, fijnstof en stikstofdioxide is binnenkort duidelijker wat het effect is van de uitstoot van veehouderijen op de lokale luchtkwaliteit en van de maatregelen om uitstoot te verminderen.

De gegevens die worden opgehaald, komen beschikbaar voor het publiek via het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) en op een website die daarvoor speciaal wordt ontwikkeld voor Regio Foodvalley. De eerste resultaten worden media 2022 gepubliceerd.

Afdelingsbestuurder Niels Wassenaar van LTO-afdeling Gelderse Vallei vindt het initiatief spannend. 'Metingen kunnen goed maar ook minder goed uitpakken voor de veehouderijsector.'


Harde gegevens

Het voordeel van het meetnetwerk is volgens Wassenaar dat het straks harde, betrouwbare en voor iedereen openbare gegevens oplevert. 'Nu worden emissiemaatregelen voor de landbouw voornamelijk gebaseerd op rekenmodellen. Die zijn misschien wel heel betrouwbaar, maar tegelijkertijd ook niet te controleren.'

Het meetnet is opgezet door de Universiteit Utrecht in samenwerking met het RIVM en maakt deel uit van het thema Toekomstbestendige Landbouw binnen de Regio Deal Foodvalley. Daarin werken zeven gemeenten, twee provincies, vijf ministeries en partijen als LTO, ICT-campus Veenendaal, kennisinstellingen en werkgeversorganisatie VNO-CNW samen.

Binnen het thema Toekomstbestendige landbouw worden wetenschap en praktijk gekoppeld. Op veehouderijen gaat men aan de slag met innovatieve concepten om de landbouw duurzamer te maken. Vervolgens wordt gekeken wat het effect is op buitenlucht, kwaliteit van bodem en water en gezondheid en welzijn van vee.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Dinsdag
  8° / 0°
  5 %
 • Woensdag
  10° / 2°
  5 %
 • Donderdag
  11° / 3°
  20 %
Meer weer