APP-bacterie bij vleesvarkens opsporen in stallucht

Australische onderzoekers hebben aangetoond dat Actinobacillus pleuropneumoniae (APP) in stallucht is op te sporen. Deze bacterie kan leiden tot eenzijdige longontsteking bij vleesvarkens.

APP%2Dbacterie+bij+vleesvarkens+opsporen+in+stallucht
© Varkens.nl

APP kan grote schade veroorzaken bij vleesvarkens. Tijdig opsporen van de ziektekiem is daarom van belang. Ziektekiemen als APP kunnen aanwezig zijn in de stallucht in de vorm van aerosolen. De ziektekiemen zijn dan gebonden aan stof- of vochtdeeltjes.

Om te kijken of APP in aerosolvorm in de stallucht aanwezig kan zijn, hebben onderzoekers van de universiteit van Melbourne gebruikgemaakt van een Coriolis µ-monsternameapparaat. Dat apparaat zuigt stallucht op en verzamelt de eventueel aanwezige ziektekiemen in een vloeistof. Met een PCR-test hebben de onderzoekers vervolgens gekeken of er in die vloeistof APP-bacteriën aanwezig zijn.


Test op twee bedrijven

Op twee commerciële varkensbedrijven hebben de onderzoekers deze methode getest. Op die bedrijven waren varkens van verschillende leeftijden, van 3 tot 21 weken oud, aanwezig. Op een van de bedrijven is met behulp van het verzamelen van de stallucht inderdaad APP aangetoond. De APP was aanwezig in een concentratie van 1.000 kiemen per kuub stallucht.

Tegelijk met de monsters van de stallucht zijn er ook monsters uit de omgeving genomen en onderzocht op APP. Daarbij kon geen APP worden aangetoond in de afdelingen met dieren van 8, 12, 16 en 18 weken oud.


De onderzoekers concluderen dat op basis van monsters van stallucht een subklinische infectie van APP aantoonbaar is. Daarmee is dan sneller ingrijpen mogelijk.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Maandag
  22° / 13°
  30 %
 • Dinsdag
  24° / 12°
  5 %
 • Woensdag
  26° / 16°
  5 %
Meer weer