Onderzoek naar relatie luchtkwaliteit, veehouderij en corona

Er komt een meerjarig onderzoek naar de relatie tussen luchtkwaliteit, veehouderij en corona. Het onderzoek wordt uitgevoerd door het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM), de Universiteit van Utrecht en Wageningen University & Research.

Onderzoek+naar+relatie+luchtkwaliteit%2C+veehouderij+en+corona
© Twan Wiermans

Dat schrijft staatssecretaris Stientje van Veldhoven van infrastructuur en waterstaat in een brief aan de Tweede Kamer. Er zijn volgens de staatssecretaris al wel onderzoeken gedaan, maar die zijn nog 'grofmazig'. Bestaande studies houden geen rekening met de mens op mens overdracht van het virus', schrijft Van Veldhoven. In het onderzoek wordt rekening gehouden met verschillende bronnen van luchtverontreiniging.

Volgens Van Veldhoven is er ook in Europa behoefte aan meer wetenschappelijk inzicht over het verband tussen luchtkwaliteit en covid-19. Gegevens uit internationaal onderzoek worden meegenomen in het Nederlands onderzoek. De inzichten kunnen gebruikt worden door de overheid bij maatregelen om luchtverontreiniging terug te dringen.


Carnaval

In het onderzoeksvoorstel is te lezen dat de onderzoekers verschillende onderzoeksmethoden zullen gebruiken om de verschillen tussen korte en lange termijn blootstelling aan luchtverontreiniging uit elkaar te kunnen halen. Verder worden allerlei menselijke factoren meegewogen, zoals het vieren van het carnaval begin 2020 en de latere lockdownmaatregelen.

Bij het onderzoek worden ook de GGD, lokale overheden en verschillende belanghebbende partijen betrokken. Het onderzoek zal naar verwachting in 2023 zijn afgerond.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Dinsdag
  10° / 5°
  40 %
 • Woensdag
  11° / 3°
  20 %
 • Donderdag
  12° / 0°
  0 %
Meer weer