Onderzoek naar parkinsonconcentraties in Nederland

Onderzoek moet nog dit jaar in kaart brengen of er in Nederland gebieden zijn waar de ziekte van Parkinson vaker voorkomt. Met dit 'landkaartonderzoek' kunnen eventueel omgevingsfactoren zoals luchtvervuiling of het gebruik van gewasbeschermingsmiddelen aan het licht komen.

Onderzoek+naar+parkinsonconcentraties+in+Nederland
© Han Reindsen

Het vermoeden bestaat dat onder meer in regio's met bloembollenteelt meer mensen de ziekte van Parkinson krijgen. Hetzelfde geldt voor mensen met blootstelling aan trichloorethyleen dat wordt gebruikt in onder meer stomerijen en voor metaalontvetting.

In Frankrijk is met dergelijk onderzoek een relatie tussen de druiventeelt en de ziekte van Parkinson aangetoond. Het Nederlandse onderzoek valt samen met de oprichting van een nieuw fonds, ParkinsonNL, voor onderzoek en voorlichting. Afgelopen zondag was het Wereld Parkinson Dag.


Zondag werd ook de start van de Parkinson Alliantie aangekondigd. Dat is een nieuwe, landsbrede coalitie van onder meer parkinsonzorgverleners (ParkinsonNet), Parkinson (patiënten)Vereniging, academische ziekenhuizen, technische universiteiten en het nieuwe Parkinsonfonds. Doel is de opmars van de ziekte te stoppen en tegelijkertijd nieuwe geneesmiddelen ontwikkelen om de aandoening uiteindelijk te genezen.


Nog geen monitoring

Eind 2019 eiste de Tweede Kamer al een onderzoek naar de ziekte van Parkinson of andere neurologische aandoeningen in het buitengebied. In Nederland wordt nog geen aparte monitoring gedaan naar plekken waar de ziekte van Parkinson voorkomt. Evenmin vormt onderzoek naar een verhoogd risico op deze ziekte een onderdeel van de Europese toelatings- en herbeoordelingsprocedure voor gewasbeschermingsmiddelen.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Maandag
  25° / 11°
  20 %
 • Dinsdag
  22° / 15°
  50 %
 • Woensdag
  23° / 13°
  20 %
Meer weer