Inval Oekraïne kan voedselvoorziening EU verstoren

Als Rusland Oekraïne binnenvalt, kan dat voor problemen zorgen voor de voedselvoorziening in Europa. Voor het Midden-Oosten en Afrika kan een oorlog zelfs een bedreiging vormen voor de voedselzekerheid.

Inval+Oekra%C3%AFne+kan+voedselvoorziening+EU+verstoren
© Niels de Vries

Dat stelt Nazar Bobitski, strategisch adviseur van de Oekraïense Business & Trade Association voor EU-aangelegenheden. Volgens hem is het overdreven om te stellen dat de Europese Unie (EU) sterk afhankelijk is van Oekraïens voedsel, maar kunnen er sectorspecifiek wel problemen ontstaan.

'Als je in detail kijkt, dan komt er een ander beeld naar voren', aldus Bobitski. Zo komt 88 procent van de EU-import van zonnebloemolie uit Oekraïne, 49 procent van de mais en 41 procent van de koolzaad. Over het geheel is Oekraïne goed voor 4,9 procent (cijfers: 2020) van de totale invoer van landbouwproducten in de EU. Bobitski verwacht dan ook dat de problemen zich vooral op korte termijn zouden kunnen voordoen. Op de lange termijn is de EU in staat om de grondstoffen van elders te halen.


Geen verstoringen

Bobitski stelt wel dat producenten in zijn land er alles aan doen om te kunnen blijven leveren. 'De overgrote meerderheid van onze producenten blijft plannen maken en voorbereiden op het lopende jaar in hun productielocaties. Ze willen er heel graag voor zorgen dat er geen verstoringen zijn van hun internationale contractuele verplichtingen, met name voor exportcontracten.'


THEMA OEKRAÏNE: Rusland viel op 24 februari Oekraïne binnen. Deze oorlog heeft ook gevolgen voor de Nederlandse landbouwsector. Volg de laatste ontwikkelingen rond de oorlog in Oekraïne.

Wanneer de spanningen tussen het door het Westen gesteunde Oekraïne en Rusland verder oplopen, kan ook de leverantie van kunstmeststoffen in gevaar komen. Rusland voerde in 2020 voor 1,12 miljard euro kunstmest uit naar de EU. Daarmee is het land veruit koploper, nummer twee Marokko leverde voor 500 miljoen euro aan kunstmest aan de EU-landen.

De impact van een eventuele inval in Oekraïne zou groter zijn in het Midden-Oosten en Afrika. Die landen daar zijn afhankelijker van de invoer van landbouwproducten uit het Oost-Europese land.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Dinsdag
  10° / 3°
  40 %
 • Woensdag
  11° / 3°
  20 %
 • Donderdag
  12° / 0°
  0 %
Meer weer