Oekraïne investeert in expansie aardappelteelt

Oekraïne gaat 30 procent staatssubsidie geven voor de bouw van enkele tientallen aardappelloodsen. De bouw van de opslagloodsen is onderdeel van een groter project dat is gericht op het professionaliseren en intensiveren van de aardappelteelt in het land.

Oekra%C3%AFne+investeert+in+expansie+aardappelteelt
© Monique van Loon

Volgens de Oekraïense vereniging van aardappeltelers kunnen dankzij de subsidie 35 nieuwe aardappelopslagfaciliteiten worden gebouwd met een totale opslagcapaciteit van 158.600 ton. 'Als we bedenken dat een lening voor een dergelijke uitbreiding van een opslagloods 27 procent per jaar kost, wordt het duidelijk waarom kleine en middelgrote aardappeltelers zich dergelijke kosten niet kunnen veroorloven', aldus de vereniging tegen persbureau Interfax.

In Oekraïne loopt het aantal aardappeltelers jaarlijks met meer dan 10 procent terug, omdat de teelt nu nog onrendabel is door hoge investeringen en teeltrisico's. Oekraïne is na China en India de derde aardappelproducent ter wereld.

De hoge binnenlandse consumptie zorgt er echter voor dat het land nog steeds heel veel aardappelen moet importeren. Wereldvoedselorganisatie FAO concludeerde in een rapport dat het in het land ontbreekt aan professionele verwerkers die aardappelen op de juiste wijze weten te vermarkten.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Zaterdag
    10° / 5°
    30 %
  • Zondag
    11° / 2°
    30 %
  • Maandag
    10° / 0°
    20 %
Meer weer