Minder angst voor escalatie in Oekraïne doet tarweprijs dalen

De tarwenoteringen zijn gedaald met bijna 7 procent. De oorzaken zijn de afnemende angst voor escalatie van de Rusland-Oekraïnecrisis, de betere groeiomstandigheden in de Verenigde Staten en het grotere exportvolume in Rusland.

Minder+angst+voor+escalatie+in+Oekra%C3%AFne+doet+tarweprijs+dalen
© Haijo Dodde

De Matif in Parijs noteerde een week geleden nog 290,75 euro per ton voor maaltarwe op levering in maart. Deze notering zakte gisteren naar 266 euro, met vandaag weer een stijging naar 271,25 euro. Voor leveringscontracten van tarwe van oogst 2022 wordt nog steeds een indicatieprijs afgegeven van 250 euro of hoger.

De daling van de tarwenotering van vorige week is volgens beursmakelaar De Vries & Westermann onder meer een gevolg van de afnemende spanning in het Zwarte Zeegebied. Het gaat dan om de directe dreiging dat het conflict tussen Rusland en Oekraïne gevolgen kan hebben voor de export van tarwe. Beide landen zijn belangrijke tarwe-exporteurs.


Iets sterkere euro

Wat verder meespeelt is de iets sterkere euro van dit moment en de grotere beschikbaarheid van Russisch tarwe voor de export. Marktanalysebureau Sovecon in Moskou heeft de prognose voor de export van tarwe vanuit Rusland voor dit seizoen met 200.000 ton naar boven bijgesteld tot 34,3 miljoen ton. Daarnaast verlaagden de Russische autoriteiten afgelopen week de exportbelasting.

Deze ontwikkelingen zorgen ervoor dat vooral de concurrentiepositie van Franse tarwe op de exportmarkt is verzwakt. Bij recente aanbestedingen in Noord-Afrika lijken Franse handelaren steeds achter het net te vissen, meldt De Vries & Westermann. De Franse tarwe is op dit moment te duur voor landen als Algerije en Egypte, ten opzichte van tarwe uit Rusland en Oekraïne.


Tot slot komen uit de Verenigde Staten berichten dat de neerslag van de laatste periode zorgt voor betere groeiomstandigheden voor de wintergranen. Dit is gunstig voor de oogstverwachting van komende zomer. Ook vanuit Canada komen positieve berichten over de tarweoogst in 2022. Die wordt met 31,2 miljoen ton nu al bijna 10 miljoen ton hoger ingeschat vanwege goede omstandigheden en uitbreiding van het areaal met 5 procent.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Dinsdag
  10° / 5°
  40 %
 • Woensdag
  11° / 3°
  20 %
 • Donderdag
  12° / 0°
  0 %
Meer weer