Oekra%C3%AFense+grondmarkt+voorlopig+niet+open
Nieuws
© Monique van Loon

Oekraïense grondmarkt voorlopig niet open

Oekraïne organiseert binnen drie jaar een referendum over de verkoop van landbouwgrond aan buitenlandse investeerders. Pas daarna wordt het wettelijk verkoopverbod daarop eventueel ingetrokken. Dat heeft de nieuwe Oekraïense minister van Landbouw Roman Leschenko gezegd in een vraaggesprek met de Poolse krant Rzeczpospolita.

Buitenlandse investeerders kunnen wel grond pachten in het land. Ook kunnen zij optreden als medefinancier van Oekraïense agrarische bedrijven. Volgens Leschenko zijn er in deze sector iets meer investeerders uit Duitsland en Nederland dan uit Polen. Hij vreest dat buitenlandse partijen door het ontbreken van een stabiele grondmarktwetgeving geen haast hebben om vaker in Oekraïne te investeren.

In de Oekraïense politieke is jarenlang gesteggeld over de hervorming van de grondmarkt. Dat maakte investeerders erg voorzichtig. Die hervormingen moeten een einde maken aan corruptie bij de verkoop van gronden en de uitgifte van vergunningen.


Onlangs besloot de regering van het land de uitgifte van landbouwgronden te verplaatsen van autoriteiten op landelijk naar regionaal niveau. Daar is in totaal 2 miljoen hectare staatsgrond mee gemoeid.


Export naar EU

De Oekraïense landbouwexport naar de Europese Unie is vorig jaar licht teruggelopen door de coronacrisis, maar het land behield zijn plaats in de top vijf van grootste landbouwexporteurs naar Europese landen. Tegelijkertijd staat Oekraïne op de vijftiende plaats in de lijst van grootste afnemers van Europese landbouwproducten.

Bekijk meer over:

Weer

 • Zondag
  24° / 13°
  50 %
 • Maandag
  20° / 15°
  70 %
 • Dinsdag
  17° / 10°
  20 %
Meer weer