NVWA houdt nog vier verdachten aan vanwege kippenvleesfraude

Vier verdachten zijn vrijdag door de NVWA aangehouden in een lopend onderzoek naar vermoedelijk omvangrijke fraude met documenten bij de export van onder meer kippenvlees.

NVWA+houdt+nog+vier+verdachten+aan+vanwege+kippenvleesfraude
© Twan Wiermans

Rechercheurs van de NVWA-IOD, de Inlichtingen- en Opsporingsdienst van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit, hielden afgelopen dinsdag ook al drie verdachten aan. Van hen werd er één na verhoor vrijdag weer in vrijheid gesteld. Twee bedrijfspanden en twee woningen werden dinsdag doorzocht door de recherche. Ook in België en Spanje werden in verband met dit onderzoek drie bedrijven doorzocht.


De NVWA-IOD verdenkt een bedrijf uit Oost-Nederland ervan dat het onder andere diepgevroren kippenvlees op papier verandert in andere producten als vis en die dan exporteert naar met name landen in Afrika. Daarvoor fraudeert het bedrijf vermoedelijk met officiële veterinaire certificaten en laadbrieven. Ook wordt het bedrijf ervan verdacht bij sommige zendingen gebruik te maken van schijnconstructies om de fraude mogelijk te maken.

Het doel daarvan is waarschijnlijk dat de ontvanger tot wel 70 procent minder importheffingen hoeft te betalen in het land van bestemming. Met deze vorm van fraude zijn de tracering van levensmiddelen en daardoor ook de voedselveiligheid in het geding, stelt de NVWA. Daarnaast is er sprake van oneerlijke concurrentie en ondermijning van het vertrouwen in officiële documenten.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Dinsdag
  10° / 5°
  40 %
 • Woensdag
  11° / 3°
  20 %
 • Donderdag
  12° / 0°
  0 %
Meer weer