NVWA onderzoekt fraude diepvrieskip

Een Nederlands bedrijf wordt ervan verdacht diepvrieskip op papier te verkopen als een ander product naar onder meer Afrikaanse landen. Dit blijkt uit een doorzoeking die de Inlichtingen- en Opsporingsdienst van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) dinsdag heeft gedaan in twee bedrijfspanden en twee woningen in Oost-Nederland.

NVWA+onderzoekt+fraude+diepvrieskip
© Pixabay

Het doel van deze vermoedelijke fraude is waarschijnlijk dat de ontvanger tot wel 70 procent minder importheffingen hoeft te betalen in het land van bestemming. Met de verkoop als ander product fraudeert het bedrijf vermoedelijk met officiële veterinaire certificaten en laadbrieven. Ook zou er sprake zijn van schijnconstructies om de fraude mogelijk te maken.

Deze vorm van fraude is een risico voor de voedselveiligheid. De herkomst van een levensmiddel is niet meer te traceren. Ook is er sprake van oneerlijke concurrentie. Het bedrijf kan zo mogelijk meer exporteren dan bedrijven die zich aan de regels houden. Deze vorm van fraude werkt volgens de NVWA corruptie in de hand.

Rechercheurs hebben de bedrijfsadministratie in beslag genomen. Tegelijkertijd vonden er in België en Spanje doorzoekingen plaats bij drie bedrijven die mogelijk samenwerken met het verdachte Nederlandse bedrijf. De NVWA heeft in Nederland drie verdachten aangehouden.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zondag
  8° / 3°
  60 %
 • Maandag
  7° / 3°
  40 %
 • Dinsdag
  9° / 3°
  5 %
Meer weer