Test+herkomst+voedsel+steeds+preciezer
© Nieuwe Oogst

Test herkomst voedsel steeds preciezer

Of een product biologisch of niet is en of het ingrediënten bevat die niet of anders op het etiket staan, is steeds preciezer te controleren. Dat zegt Saskia van Ruth, hoogleraar Voedselauthenticiteit.

Onderzoekers van het Rikilt, onderdeel van Wageningen Universiteit en Research, weten aan de hand van inhoudstoffen van een product steeds beter waar het vandaan komt. Herkomst van het product en teeltwijze bepalen de samenstelling.

De onderzoekers kijken naar welke stoffen bepalend zijn en onderzoeken hoe de teelt de samenstelling van het product beïnvloedt. Van olijfolie, palmolie, dierlijke vetten, koffie en eieren is de authenticiteit al te achterhalen.

Vingerafdruk

Binnenkort hopen ze ook van melk en cacao de ‘vingerafdruk’ vast te stellen. De recente aandacht voor voedselfraude rond paardenvlees en biologische producten maken het onderzoek extra actueel.

'Er komen steeds betere methoden om echt van onecht te onderscheiden, ook als de producten er precies hetzelfde uitzien', vertelt Van Ruth.

Weer

 • Dinsdag
  14° / 9°
  30 %
 • Woensdag
  15° / 9°
  10 %
 • Donderdag
  16° / 9°
  10 %
Meer weer