Een op de acht boeren Midden-Twente benaderd door criminelen

Een op de acht boeren in Midden-Twente heeft weleens de vraag gekregen of leegstaande schuren op het erf te huur zijn. Dat blijkt uit gesprekken met ongeveer duizend agrarisch ondernemers in de gemeenten Hengelo, Borne, Hof van Twente en Haaksbergen.

Een+op+de+acht+boeren+Midden%2DTwente+benaderd+door+criminelen
© Marcel van der Kammen

Deze gesprekken werden in 2021 gevoerd tijdens bezoekjes van de politie aan boeren in het kader van het project Veilig Buitengebied Midden-Twente. Dat project is erop gericht bewustwording te creëren onder plattelandsbewoners over de aanwezigheid van georganiseerde misdaad op het platteland.

Daarbij gaat het bijvoorbeeld om hennepplantages, maar ook om laboratoria voor het maken van synthetische drugs als xtc en cocaïnewasserijen. Dergelijke activiteiten vinden de laatste jaren steeds vaker plaats in het buitengebied.


Aantrekkelijke vergoedingen

Criminelen benaderen boeren met enige regelmaat om tegen op het oog aantrekkelijke vergoedingen leegstaande schuren of andere ruimtes te huren. Met name boeren die in financieel zwaar weer zitten, zouden geneigd kunnen zijn in zee te gaan met criminelen. De benaderde boeren in Midden-Twente gingen overigens geen van allen in op de voorstellen.

Wijkagent Arjan Prins coördineerde het project voor de regio Midden-Twente. In een schrijven aan inwoners waarschuwde hij boeren vorig jaar al om criminelen buiten de deur te houden. 'Eenmaal beland in een crimineel circuit, kom je daar niet makkelijk uit. Bedreigingen en afpersingen zijn dan aan de orde van de dag.'


In lijn met Brabant

Het aantal van een op de acht sluit aan bij eerdere cijfers. In 2017 bleek uit Noord-Brabants onderzoek dat 13 procent van de boeren weleens met vergelijkbare verzoeken te maken had.

Recent sprak Paul van der Weiden van het Centrum voor Criminaliteitspreventie en Veiligheid (CCV) tijdens een webinar over ondermijning nog over de risico's voor boeren. CCV trekt bij het bestrijden en signaleren van illegale activiteiten vaak op met LTO en Cumela, de brancheorganisatie voor loonwerkers.


Meld verdachte situaties

Van der Weiden roept met name op om verdachte situaties te melden. 'Als je een onderbuikgevoel hebt, meld het. We kennen allemaal de voorbeelden van containers die zijn ingegraven. Daar is een kraan voor nodig, dat kan opvallen. Soms verblijven criminelen ook op de locaties. Daar wordt voedsel aangedragen. Dat zijn zaken waarbij je vraagtekens kunt zetten.'

Iemand die een schuur wil huren, hoeft geen slechte bedoelingen te hebben. Cumela-adviseur Thijs Veneklaas Slots: 'Soms is het lastig te herkennen wie kwade bedoelingen heeft en wie niet.'

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zaterdag
  19° / 11°
  10 %
 • Zondag
  22° / 12°
  20 %
 • Maandag
  23° / 14°
  10 %
Meer weer