Politie rolt criminele organisatie op bloemenveiling op

Met de aanhouding van drie mannen denkt de politie een criminele organisatie te hebben opgerold die actief was op de bloemenveiling van Royal FloraHolland in Aalsmeer. De mannen worden verdacht van internationale handel in verdovende middelen, witwassen en deelname aan een criminele organisatie.

Politie+rolt+criminele+organisatie+op+bloemenveiling+op
© Johan Wissink

In het onderzoek naar de drie mannen hebben onderschepte berichten van berichtendienst Sky ECC een cruciale rol gespeeld, meldt de politie. Het onderzoek richt zich op het transport van partijen cocaïne. Het zou in totaal om meer dan 200 kilo gaan.

De eerste lading werd in februari 2020 onderschept tijdens een transport vanaf een loods in de directe omgeving van de veiling in het Noord-Hollandse Aalsmeer. De pakketten zaten verstopt in bloembakken. De bloemen werden daarbij als dekmantel gebruikt. De bakken kwamen van een bedrijf in Amstelveen.


De politie heeft toen de eigenaar van dit bedrijf als verdachte aangemerkt. Een tweede lading werd in september 2020 onderschept. Dit leidde naar een andere verdachte, een medewerker van een exportbedrijf dat is gevestigd op het terrein van FloraHolland in Aalsmeer.
Stroomversnelling

Door berichten uit gekraakte PGP-telefoons kwam het onderzoek in een stroomversnelling en kreeg de recherche een derde verdachte in beeld. Ook de drugslijn naar het buitenland kwam daarmee duidelijker aan het licht.

'In dit onderzoek zien we dat communicatie van gebruikers van Sky ECC cruciale informatie oplevert. Zo was de derde verdachte al bij ons in beeld voor witwassen, maar door de versleutelde data konden we de verdenking tegen hem uitbreiden met export van harddrugs', zegt een tactisch rechercheur van het onderzoeksteam.


Aanhoudingen

De drie mannen zijn begin juni aangehouden in Amsterdam, Uithoorn en Vleuten. Bij doorzoekingen - in woningen en bedrijfspanden in Amsterdam, Badhoevedorp, Utrecht, Amstelveen, Aalsmeer en Uithoorn - nam de politie contant geld en onder meer computers, telefoons en diverse vervoermiddelen in beslag.

Twee van de drie mannen zitten nog vast. De voorlopige hechtenis van de derde is opgeheven. Meer aanhoudingen sluit de politie niet uit. Uit onderzoeken is gebleken dat de sierteeltsector kwetsbaar is voor criminaliteit en ondermijnende activiteiten. De internationale bloementransporten zijn aantrekkelijk voor bijvoorbeeld drugssmokkel.


Weerbare Sierteeltsector

Binnen het programma Weerbare Sierteeltsector werken overheid en bedrijven in de sector samen aan bewustwording en het opwerpen van barrières tegen de smokkel. Dat geldt tevens voor witwassen, arbeidsuitbuiting en systematische fraude.

Een woordvoerder van FloraHolland zegt dat de veiling nauwelijks is betrokken bij de politieactie. 'Als de politie ons vragen zou stellen, werken we mee. Het is belangrijk dat het optreden resultaat oplevert. Dat maakt de sector weer schoner.'

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zaterdag
  9° / 7°
  95 %
 • Zondag
  10° / 7°
  85 %
 • Maandag
  10° / 9°
  90 %
Meer weer