Gemert-Bakel gaat drugscriminaliteit te lijf

De Oost-Brabantse gemeente Gemert-Bakel gaat met een tweejarige pilot de criminaliteit in het buitengebied te lijf. De ZLTO-afdeling is aangehaakt.

Gemert%2DBakel+gaat+drugscriminaliteit+te+lijf
© ANP

Het proefproject richt zich primair op het voorkomen van drugsproductie in agrarische bedrijfsgebouwen. Voor verhurende boeren en tuinders zijn gestandaardiseerde huurovereenkomsten beschikbaar. Daarnaast vinden periodiek en onaangekondigd controles van agrarische gebouwen plaats.

ZLTO Gemert-Bakel, het Openbaar Ministerie en gemeente Gemert-Bakel hebben 8 december de handtekening gezet onder een samenwerkingsconvenant. De partijen trekken proactief het buitengebied in om helder te krijgen welke maatregelen verder nodig zijn.


Bedreigingen

Huub van Hout, voorzitter van ZLTO Gemert-Bakel, hoopt dat zoveel mogelijk leden zich aansluiten bij het convenant. 'Elk geval van ondermijning bij boeren of tuinders is er één te veel. We horen ook dat leden of hun gezin worden bedreigd door criminelen die op het erf komen. Of dat ondernemers te goeder trouw met de verkeerde mensen in zee gaan.'

Robert Wessels, secretaris van de afdeling, zegt dat de gekozen aanpak voortvloeit uit de kwaliteitscontroles die voor huisvesting van arbeidsmigranten worden uitgevoerd. In de huurovereenkomst staat onder meer dat de sloten van bedrijfsruimtes niet vervangen mogen worden. 'Als je als huurder aangeeft dat jij, de gemeente of de politie elk moment binnen kan lopen, schrikt dat criminelen af.'


Minder zware straffen

Wessels zegt dat verhuurders die zich aan de afspraken binnen het convenant houden, minder zwaar worden gestraft als er criminele activiteiten plaatsvinden in de bedrijfsgebouwen. 'Dan kun je denken aan een bedrijfssluiting van enkele dagen of weken in plaats van maanden', weet de secretaris. Volgens Van Hout is het daarnaast belangrijk om boeren en tuinders perspectief te bieden. 'We hebben binnen onze afdeling best veel leegstand en daar moet een oplossing voor komen in de vorm van sloop of nieuwe bedrijfsmogelijkheden die worden vergund.'

ZLTO-bestuurder Hendrik Hoeksema vindt het initiatief goed passen in de aanpak van ondermijning in het hele werkgebied. 'Voor veel ondernemers lijkt het een ver-van-mijn-bedshow, maar wij zien het als een grote bedreiging voor het vitaal en veilig houden van het platteland.' ZLTO opent in 2022 een vertrouwensloket waar boeren en tuinders terechtkunnen. 'Door ook het gebied in te trekken en voorlichting te geven, kunnen we veel ellende voorkomen', zegt Hoeksema.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Woensdag
  10° / 3°
  50 %
 • Donderdag
  10° / 2°
  20 %
 • Vrijdag
  11° / 4°
  70 %
Meer weer