Drugsdumpingen nemen alleen maar toe

Uit onderzoek van ChristenUnie Gelderland en ChristenUnie-SGP Brabant blijkt dat meer dan de helft (54 procent) van de ondervraagde Brabantse gemeenten geen extra geld vrijmaakt voor bestrijding van georganiseerde misdaad. In Gelderland is dat 48 procent.

Drugsdumpingen+nemen+alleen+maar+toe
© Erik de Jonge/Brabants Landschap

Opvallend is dat in Brabant aanzienlijk meer gemeenten actief controleren in leegstaande panden in het buitengebied dan bij de noorderburen; 70 procent in Brabant tegen slechts 13 procent procent in Gelderland. Wat ook in het oog springt, is dat het overgrote deel van de ondervraagde gemeenten (61 procent in Brabant, 74 procent in Gelderland) nog nooit gebruik heeft gemaakt van de, inmiddels beëindigde, subsidieregeling voor het opruimen van drugsafval.

Beweeg door de tijdlijn met uw muis, de pijlen op uw toetsenbord of door te swipen.

Het aantal dumpingen van drugsafval op het platteland neemt alleen maar toe. Noord-Brabant en Limburg hebben de dubieuze eer om de ranglijst aan te voeren. Maar ook Gelderland, Overijssel en Drenthe zien een behoorlijke toename.

Betere registratie van politie

Dit is deels te verklaren door een betere registratie van de politie. Maar de politie vindt het aannemelijk dat het dumpen van afval daadwerkelijk toeneemt. Verschillende grondstoffen voor de drugsproductie zijn moeilijker verkrijgbaar. Daardoor worden deze grondstoffen illegaal geproduceerd. Daarvoor zijn chemische processen nodig die weer meer afval veroorzaken.

Het opruimen kan per keer in de tienduizenden euro's lopen. Gelderland gaat de kosten die grondeigenaren in 2018 maakten met terugwerkende kracht voor de helft vergoeden. Dat blijft de provincie doen tot het 'potje' van 225.000 euro op is. In Noord-Brabant is nog steeds niet duidelijk of er dit jaar geld beschikbaar komt.

• Lees ook: Groeiende berg drugsafval in buitengebied

Juist boeren die al met financiële problemen kampen, worden volgens de politie sneller benaderd door criminelen. Door hun kwetsbare positie zullen zij eerder instemmen met verhuur van een schuur of loods. Weinig zijn bereid hun verhaal te vertellen of aangifte te doen, uit angst voor represailles.

De politie wijst op de mogelijkheid om informatie anoniem te delen via het Team Criminele Inlichtingen.

Mede-auteur: Martijn van Rossum

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Woensdag
  12° / 8°
  50 %
 • Donderdag
  14° / 10°
  50 %
 • Vrijdag
  12° / 8°
  60 %
Meer weer