LTO: 'Boeren moeten 500 eurobiljet weigeren'

LTO Nederland adviseert boeren en tuinders niet langer het 500 eurobiljet te accepteren. Met die weigering draagt de sector bij aan het voorkomen van witwassen in Nederland, stelt de organisatie.

LTO%3A+%27Boeren+moeten+500+eurobiljet+weigeren%27
© Twan Wiermans

Uit de Nationale Risicoanalyse 2020 blijkt dat witwassen via contant geld een van de grootste witwasrisico's is. Eurobiljetten van onder meer 500 euro spelen hierbij vaak een belangrijke rol. Dit advies is tot stand gekomen in samenwerking met het ministerie van Financiën.De agrarische sector is vanwege zijn internationale karakter en het feit dat in bepaalde sectoren nog steeds contante betalingen worden gedaan, vatbaar voor de witwasrisico's. Die gaan samen met betalingen met het 500 eurobiljet. Om die reden ontmoedigt LTO Nederland haar leden deze biljetten aan te nemen. Contant geld blijft een belangrijk onderdeel van de nationale en internationale handel. Het 500 eurobiljet blijft voorlopig een wettig betaalmiddel.


Afschaffen

LTO wijst erop dat op Europees niveau wordt nagedacht over het afschaffen van dit biljet. Ook zijn er steeds meer Nederlandse banken die stortingen of betalingen met dit biljet als ongebruikelijk aanmerken en hiervan melding moeten maken. Het advies van LTO luidt dan ook om te kijken naar het aannemen van kleinere coupures of overboekingen via de bank.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Donderdag
  19° / 11°
  50 %
 • Vrijdag
  20° / 9°
  80 %
 • Zaterdag
  20° / 11°
  70 %
Meer weer