De schuur als doelwit van drugsfabrikanten

Criminelen dumpen meer drugsafval in Oost-Nederland. Grondeigenaren zijn de dupe. Provincie Gelderland gaat meebetalen aan de opruimkosten. Het is echter niet alleen een financieel probleem. Ondermijning, met daarbij intimidatie en bedreigingen, treft ook boeren.

De+schuur+als+doelwit+van+drugsfabrikanten
© Michiel Elands

De cijfers liegen er niet om. Ondanks een grotere politie-inzet neemt het aantal dumpingen van drugsafval op het platteland van Oost-Nederland alleen maar toe. Waar eerder vooral provincie Noord-Brabant dit soort praktijken kende, zijn nu ook Gelderland, Overijssel en Drenthe aan de beurt. Politie Oost-Nederland noemt het Rivierengebied en Twente als gebieden waar veel dumpingen plaatsvinden.

Lees ook: Groeiende berg drugsafval in buitengebied

Er moet wel bij gezegd worden dat de politie de dumpingen ook beter registreert. Dat verklaart de toename deels. In 2014 waren er in Oost-Nederland 13 dumpingen, vorig jaar 55, bijna een verviervoudiging. De politie vindt het aannemelijk dat het dumpen van afval daadwerkelijk toeneemt. Verschillende grondstoffen voor de drugsproductie zijn moeilijker verkrijgbaar. Daardoor worden deze grondstoffen illegaal geproduceerd. Daarvoor zijn chemische processen nodig die weer meer afval veroorzaken.

Er zijn maar weinig boeren die bereid zijn hun verhaal te vertellen of om aangifte te doen

Het synthetische afval is gevaarlijk en slecht voor de bodem. Het opruimen kan per keer in de tienduizenden euro's lopen. Provincie Gelderland gaat met terugwerkende kracht de kosten die grondeigenaren in 2018 maakten voor de helft vergoeden. Dat blijft de provincie doen tot het 'potje' van 225.000 euro op is. Het lijkt heel wat, maar de bodem van het potje komt met het huidige dumptempo snel in zicht.

Het is de vraag of andere provincies het voorbeeld van Gelderland, Utrecht, Zuid-Holland en Drenthe volgen, door ook mee te betalen aan het opruimen. Een landelijke regeling lijkt niet in zicht.

Beweeg door de tijdlijn met uw muis, de pijlen op uw toetsenbord of door te swipen.

Maar misschien is het financiële probleem door het dumpen van afval nog niet het ergste van dit criminaliteitsprobleem. Waar drugsafval is, zijn ook drugslabs. Volgens de politie wordt het afval vrijwel altijd in de buurt gedumpt. Dat wijst op boerenschuren die worden omgetoverd tot drugsfabrieken. 30 procent van de Gelderse boeren zou benaderd zijn door criminelen.

Juist boeren die al met financiële problemen kampen, worden volgens de politie eerder benaderd. Door hun kwetsbare positie zullen deze ondernemers eerder instemmen met verhuur van een schuur of loods. Ook de vrijkomende agrarische bebouwing kan een rol spelen in de toename van drugsproductie op het platteland.

Er zijn maar weinig boeren die bereid zijn hun verhaal te vertellen of om aangifte te doen. Ze zijn bang voor represailles. De politie wijst op de mogelijkheid om informatie anoniem te delen via het Team Criminele Inlichtingen. Niet melden zorgt voor instandhouding van het probleem, of uitbreiding.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Woensdag
  9° / 5°
  75 %
 • Donderdag
  8° / 4°
  40 %
 • Vrijdag
  10° / 5°
  45 %
Meer weer