Aardappeltelers in Engeland en Wales mogen Nederlands pootgoed importeren

Rechtstreekse import van Nederlands pootgoed door akkerbouwers in Engeland en Wales is mogelijk. Dit concludeert de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) na een verzoek van de Nederlandse Aardappel Organisatie (NAO).

Aardappeltelers+in+Engeland+en+Wales+mogen+Nederlands+pootgoed+importeren
© Job Hiddink

Voorwaarde daarbij is wel dat telers in de genoemde landen de pootaardappelen niet lokaal in het verkeer mogen brengen, stelt het Britse ministerie van milieu, voedsel en plattelandszaken. De NVWA baseert deze conclusie op informatie aangeleverd door de NAO en haar leden. Dit laat NAO-secretaris pootaardappelen en beleidsspecialist Jan Gottschall weten op de website van Aardappelwereld.

De NVWA heeft op basis van cases en gestelde vragen onlangs het landendocument aangepast. In het document staat onder meer genoemd dat pootgoed mag worden geleverd aan consumptieaardappeltelers die zelf importeur zijn. Voor de import is een fytosanitair certificaat verplicht dat onder andere moet vermelden dat de pootaardappelen vrij zijn van ringrot en bruinrot.


Een andere voorwaarde is dat binnen het beschermde gebied in Noord-Engeland directe import alleen mogelijk is als het te planten areaal kleiner is dan 0,1 hectare. Rechtstreekse invoer is ook mogelijk voor de aanplant van vroege aardappelen. De regel voor de directe import geldt niet voor Schotland. Daar mogen telers alleen pootgoed planten dat volgens de regels van de 'Seed Potato (Scotland) Regulations 2015' in het verkeer is gebracht. Bij rechtstreekse invoer door de teler is dat niet het geval.


Gelijkwaardig aan VK

Verder moet voor de gangbare export naar het Verenigd Koninkrijk (VK) het Britse ministerie van milieu, voedsel en plattelandszaken het land van oorsprong (Nederland) als gelijkwaardig aan het VK erkennen. Nederland moet dan voldoen aan de wetgeving van de drie landen in het VK. Op verzoek van de NAO onderzoekt de NVWA de mogelijkheid of Nederlands pootgoed voldoet aan de 'Seed Potato Regulations' van Engeland, Wales en Schotland. Daarover is nu nog geen uitsluitsel. Nederland heeft een verzoek ingediend via Brussel.


Dat pootgoed uit de Europese Unie (EU) niet naar het VK kan worden geëxporteerd, afgezien van de uitzonderingsoptie, is een gevolg van de brexit. Daarmee is het VK een derde land geworden. De Europese Commissie stelt zich op het standpunt dat de Europese wetgeving bepaalt dat markttoegang voor pootgoed uit derde landen inclusief het VK niet is toegestaan.

Vandaar dat het VK per 1 juli 2021 de grenzen heeft gesloten voor EU-pootgoed. Ondanks de intensieve lobby van de NAO en andere organisaties beweegt de Europese Commissie niet mee in dit dossier, meldt Gotschall.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Woensdag
  10° / 8°
  85 %
 • Donderdag
  13° / 7°
  90 %
 • Vrijdag
  10° / 5°
  70 %
Meer weer