Nu al volop vraag naar Nederlands pootgoed

De export van Nederlandse pootaardappelen begint goed op stoom te komen. Er is nu veel vraag vanuit de verschillende afzetsegmenten, meldt Agrico-directeur Jan van Hoogen.

Nu+al+volop+vraag+naar+Nederlands+pootgoed
© Haijo Dodde

Vooral de export naar bestemmingen in het Midden-Oosten en Noord-Afrika verloopt volgens Van Hoogen beter dan vorig jaar. Als voorbeeld noemt hij Algerije. 'Daar hebben ze met name vorig jaar veel minder pootgoed afgenomen vanwege overheidsbeleid en een beperkte betalingscapaciteit. Nu is de behoefte groot en is er ook weer voldoende geld vanwege de hoge olieprijzen.'

Algerije is al jarenlang een van de belangrijkste afnemers van Nederlands pootgoed. In normale jaren wordt zo'n 75.000 ton pootgoed naar het Afrikaanse land verscheept, dat bleef vorig jaar echter beperkt tot 45.000 ton. 'Al vele jaren proberen de Algerijnen zelf meer hoogwaardig pootgoed te telen, maar dat blijft lastig. Daarom kopen ze nog graag goed uitgangsmateriaal uit Nederland', verklaart Van Hoogen.


Veel belangstelling in Zuid-Europa

Naast de overzeese export constateert Agrico ook dat er al relatief veel vraag is vanuit Europa. Vooral afnemers in Zuid-Europa tonen veel belangstelling voor onze pootaardappelen, stelt Van Hoogen.

'Verder lijkt ook de fritesmarkt zich gunstig te ontwikkelen. Wereldwijd is volop vraag naar Europese frites en dat zal zich ongetwijfeld vertalen in de afzet van pootgoed dat geschikt is voor de teelt van fritesaardappelen', besluit de Agrico-directeur.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Woensdag
  22° / 14°
  5 %
 • Donderdag
  24° / 12°
  5 %
 • Vrijdag
  23° / 16°
  90 %
Meer weer