VVD stelt Kamervragen over Britse ban EU-pootgoed

VVD-Kamerlid Jan Klink heeft Kamervragen ingediend bij minister Tom Bruijn van Buitenlandse handel en Ontwikkelingssamenwerking over het sluiten van de grenzen door het Verenigd Koninkrijk voor pootgoed uit de EU.

VVD+stelt+Kamervragen+over+Britse+ban+EU%2Dpootgoed
© Persbureau Noordoost

Klink wil onder meer van de nieuwe bewindsman weten of hij de mening deelt van de VVD dat een einde van de wederzijdse import en export van aardappelpootgoed als gevolg van de brexit zowel nadelig is voor Nederland en de Europese Unie als voor het Verenigd Koninkrijk. Het Kamerlid verwijst naar een bericht op de website van Nieuwe Oogst over het besluit van de Britse overheid om een streep te zetten door de import van pootgoed uit de EU.


Klink is vooral benieuwd of minister Bruijn mogelijkheden ziet om in de toekomst alsnog afspraken te maken over de vrije handel van tussen de Nederlandse en Britse pootgoedsectoren. Dat zou wat hem betreft kunnen via bilaterale contacten met het Verenigd Koninkrijk of door oplossingen te zoeken in EU-verband.


Hulp bij aanboren nieuwe markten

Verder vraagt Klink of de minister in beeld heeft hoe groot de financiële schade van de handelsbeperking is voor de Nederlandse telers, hun coöperaties en de handelshuizen. En aansluitend of er mogelijkheden zijn om de financiële schade te beperken. Dat zou kunnen als de overheid bijvoorbeeld helpt bij het aanboren van nieuwe markten, veronderstelt het Kamerlid.

Tot slot is voor Klink niet duidelijk of de financiële schade voor de Nederlandse pootgoedsector verhaald kan worden op het Brexit Adjustment Reserve. Dit is een Europees fonds dat speciaal is ingesteld om de negatieve gevolgen van de brexit voor het bedrijfsleven te compenseren. Klink verzoekt tot slot of de minister de Kamer snel kan informeren over deze kwestie en ook inzicht geeft over de acties die hij daarvoor samen met de sector onderneemt.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zaterdag
  19° / 10°
  50 %
 • Zondag
  22° / 9°
  70 %
 • Maandag
  19° / 12°
  30 %
Meer weer