Bescheiden exportseizoen Nederlands pootgoed

Het exportvolume van Nederlands pootgoed blijft voorlopig fors achter ten opzichte van het vijfjarig gemiddelde. Vooral het importquotum dat Algerije dit jaar instelde heeft veel invloed op de uiteindelijke verkoopcijfers. Verder kocht ook Cuba aanzienlijk minder pootgoed dan voorgaande jaren. In Europa is met name de aanhoudende goede vraag vanuit België, Duitsland en Frankrijk opvallend.

Bescheiden+exportseizoen+Nederlands+pootgoed
© Persbureau Noordoost

Het exportvolume van Nederlands pootgoed voor oogst 2020 staat tot en met eind mei op 724.000 ton. Dit is behoorlijk lager dan het vijfjarig gemiddelde dat voor oogstjaar 2015 tot en met oogstjaar 2019 gemiddeld uitkomt op zo'n 784.000 ton pootgoed op jaarbasis. Overigens kan de eindbalans van het exportseizoen voor pootgoed formeel pas worden opgemaakt na de junimaand. Maar normaal gesproken worden in de laatste maand geen grote hoeveelheden pootaardappelen meer naar het buitenland verkocht.

De lagere exportvolumes komen vooral voor rekening van Noord-Afrika, Oost-Europa en Turkije en Midden-Amerika. Bij de export overzee naar het Afrikaanse continent valt vooral op dat Algerije, normaal een van de grootste afnemers van Nederlands pootgoed, slechts 44.000 ton heeft aangekocht. Dit is ruim 40 procent minder dan vorig jaar.


Uitstroom harde valuta

De Algerijnse overheid heeft voor verschillende producten importquota ingesteld om de uitstroom van harde valuta te beperken. Deze maatregel heeft dit seizoen veel impact op de pootgoedexport. Naar de overige Noord-Afrikaanse bestemmingen als Egypte, Marokko en Libië is de omvang van de pootgoedafname vergelijkbaar met vorig seizoen.

Naar landen in Azië plust de uitvoer van pootgoed met bijna 18.000 ton tot 128.000 ton. Met name Saudi Arabië, Oezbekistan, Pakistan en Bangladesh hebben meer pootgoed aangekocht dan vorig jaar. Naar bestemmingen in Zuid- en Midden-Amerika daalde de export van 23.000 ton naar 18.000 ton. Dit komt vooral doordat Cuba maar de helft van het volume van vorig jaar afnam. De export van Nederlands pootgoed van oogst 2020 naar het Midden-Amerikaanse land blijft steken op nog geen 7.000 ton.


100.000 ton naar België

Voor Europa zijn met name de grote exportvolumes van pootgoed naar België, Duitsland en Frankrijk opmerkelijk te noemen. Veel van dit pootgoed zal bestemd zijn voor de teelt van fritesaardappelen en juist voor West-Europa wordt een kleiner fritesareaal verwacht. België heeft per 31 mei al 100.000 ton pootgoed afgeroepen en lijkt daarbij de belangrijkste afnemer te worden voor dit seizoen.Alleen Duitsland kan België nog op die ranglijst passeren. Naar onze oosterburen staat de exportteller op ruim 98.000 ton, dat is 5.000 ton meer dan het voorgaande seizoen. Frankrijk koopt met 36.000 ton zo'n 6.000 ton meer pootgoed. Met name Spanje en Italië waren dit jaar wat voorzichtiger met het bestellen van pootgoed.

De verkoop van pootgoed vanuit Nederland naar Europese landen buiten de EU-lidstaten daalde met ruim 10.000 ton tot 49.500 ton. Veel Oost-Europese landen investeerden dit jaar wat minder in nieuw uitgangsmateriaal voor de aardappelteelt. Datzelfde geldt voor Turkije.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Dinsdag
  8° / 0°
  5 %
 • Woensdag
  10° / 2°
  5 %
 • Donderdag
  11° / 3°
  20 %
Meer weer