Glastuinbouw gebruikt minder gewasbeschermingsmiddelen

Glastuinders gebruikten de afgelopen jaren fors minder gewasbeschermingsmiddelen. Dat blijkt uit recente cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).

Glastuinbouw+gebruikt+minder+gewasbeschermingsmiddelen
© Han Reindsen

De gebruikte hoeveelheid gewasbeschermingsmiddelen in kilo werkzame stof is tussen 2016 en 2020 met 37 procent afgenomen in de onderzochte gewassen. Met name de hoeveelheid per hectare is bij de meeste gewassen onder glas sterk afgenomen. Bij aardbei, paprika en roos is dat zelfs met 50 procent of meer.

Ook bij chrysant, gerbera, komkommer en tomaat zijn forse afnames vastgesteld van meer dan 25 procent. Bij de potplanten is eveneens een sterke daling geconstateerd van respectievelijk 21,5 procent bij de bloeiende potplanten en 8,7 procent bij de bladplanten. Het verbruik per hectare was bij deze laatste groep al lager dan bij de bloeiende potplanten.


Milieu-impact

Glastuinbouw Nederland plaatst wel kanttekeningen bij de cijfers van het CBS, omdat wordt gekeken naar de gebruikte hoeveelheid kilo's gewasbeschermingsmiddelen. Dat zegt volgens de belangenorganisatie niets over de milieu-impact. Daarom pleit ze er al jaren voor dat niet naar kilo's wordt gekeken, maar naar de milieulast per geoogst product. Stoffen hebben immers een verschillend risicoprofiel, waardoor het ene kilo middel de andere niet is.

'Telers zetten steeds meer groene middelen in. Daarbij heeft de glastuinbouw hard ingezet op hergebruik van water en zuivering van restwater, waardoor de milieu-impact steeds lager is', aldus voorzitter Adri Bom-Lemstra van Glastuinbouw Nederland. 'Door versnelling van de toelating en beschikbaarheid van nieuwe groene middelen hopen wij dat deze vergroening versneld door kan worden gezet.'


Rek is eruit

Vanuit Glastuinbouw Nederland wordt meer en meer ingezet op technologie en biologie. De rek in een verdere middelenverlaging is er nu wel uit, geeft de organisatie aan. Door het rap afnemende middelenpakket en het uitblijven van effectieve en betaalbare alternatieven komt het duurzame hoogtechnologische systeem in de glastuinbouw in de knel.

Dat kan leiden tot grote oogstverliezen of lagere kwaliteit van bloemen, planten, groenten en fruit onder glas. Dat effect komt niet terug in de cijfers, maar is voor de glastuinbouwtelers wel de realiteit.

Lees ook

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Dinsdag
  10° / 5°
  40 %
 • Woensdag
  11° / 3°
  20 %
 • Donderdag
  12° / 0°
  0 %
Meer weer