Friese Statenfracties dringen aan op spuitvrije zones

Vijf Friese Statenfracties willen dat de provincie bredere spuitvrije zones invoert. Dit doen zij in navolging van Drentse partijen die vorige week het Drentse provinciebestuur opriepen om meer grenzen te stellen aan de bollenteelt.

Friese+Statenfracties+dringen+aan+op+spuitvrije+zones
© Huisman Media

GrienLinks, Partij voor de Dieren, SP, D66 en PvdA stellen de Statenvragen naar aanleiding van een onderzoek van de Drentse actiegroep Meten = Weten naar de aanwezigheid van bestrijdingsmiddelen. Meten = Weten is een initiatief van burgers die zich zorgen maken om hun leefomgeving en zelf investeren in onderzoek.

Volgens de partijen zijn er niet alleen in Drenthe, maar ook in Friesland zorgen bij bewoners over het gebruik van bestrijdingsmiddelen in de directe omgeving van hun woningen. Meten = Weten liet 87 monsters analyseren in (moes)tuinen, natuurgebieden, akkerranden, volggewassen, oppervlaktewater, compostbulten, bodem, mest en lucht. In die monsters trof de actiegroep 132 verschillende bestrijdingsmiddelen aan.


Voorkomen onrust

Volgens de fracties kunnen bredere spuitvrije zones een bijdrage leveren aan de gezondheid van en het voorkomen van onrust bij bewoners. De partijen vragen of het college bereid is om met bewoners in gesprek te gaan, de zorgen in beeld te brengen en aan te geven welke beleidsmaatregelen er mogelijk zijn om aan deze zorgen tegemoet te komen.


De Statenfracties vragen wat de stand van zaken is over het verzoek van de partijen om gewasbeschermingsmiddelen terug te dringen. Provinciale Staten namen in oktober vorig jaar een initiatiefvoorstel aan dat hierover gesprekken moeten plaatsvinden. Het provinciebestuur liet kort daarvoor weten het terugdringen van pesticiden niet realistisch en haalbaar te vinden.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

Meer weer