Middelengebruik landbouw daalt 11 procent

De landbouw gebruikte in 2020 bijna 5 miljoen kilo gewasbeschermingsmiddelen. Dat is ruim 11 procent minder dan in 2016, blijkt uit onderzoek van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) in 42 gewassen.

Middelengebruik+landbouw+daalt+11+procent
© Bert Kamp

Onder gewasbeschermingsmiddelen in de landbouw verstaat CBS middelen op basis van chemisch werkzame stoffen en middelen op basis van microbiologisch werkzame stoffen, zoals virussen en bacteriën. Een selectie van de gebruikte middelen in het onderzoek valt onder groene gewasbescherming. Het aandeel hiervan in 2020 was 25 procent, meldt het CBS.


Bijna 2,2 miljoen kilo gewasbeschermingsmiddelen werd in 2020 ingezet voor de bestrijding van schimmels en bacteriën. Dat is bijna 20 procent minder dan in 2016. Voor onkruidbestrijding en loofdoding is ruim 1,2 miljoen kilo werkzame stof gebruikt, 14 procent minder dan in 2016. Het gebruik van middelen voor insecten- en mijtenbestrijding steeg bijna 12 procent tot ruim 1,3 miljoen kilo in 2020.


Droge groeiseizoenen

In een reactie aan de NOS meldt LTO-bestuurder Dirk Jan Beuling dat hij niet opkijkt van de resultaten van het CBS-onderzoek. 'Het feit dat wij minder middelen gebruiken, komt voor een deel omdat wij bewuster zijn gaan spuiten. Wat ook speelt in deze cijfers, zijn de gevolgen van enkele relatief droge groeiseizoenen. Daardoor was er minder druk van schimmelziektes en dat scheelt in het gebruik.'

Bij twee derde van de 42 onderzochte gewassen werden volgens het CBS in 2020 minder gewasbeschermingsmiddelen gebruikt dan in 2016. Zo werd voor de teelt van leliebollen 601.000 kilo gebruikt, tegen 755.000 kilo in 2016. Daarentegen werd bijna 1,1 miljoen kilo gebruikt in de pootaardappelenteelt, 27 procent meer dan in 2016.


Leliebollen

Leliebollen zijn het gewas met het hoogste gebruik per hectare, stelt het CBS vast. In 2020 werd per hectare 114 kilo aan gewasbeschermingsmiddelen gebruikt en daarvan is bijna drie kwart paraffine-olie. Dat is een lichte afname ten opzichte van 2016.

Lelietelers gebruikten toen gemiddeld 125 kilo per hectare. Bij chrysanten en rozen onder glas is respectievelijk 52 en 40 kilo per hectare ingezet. Tulpen en gerbera's staan ook in de top vijf van gewassen met het hoogste gebruik per hectare.


Minder dan 15 kilo per hectare

Naast bloemen en bloembollen zijn voor de teelt van pootaardappelen, appels en peren relatief veel gewasbeschermingsmiddelen ingezet. Tussen de 20 en 35 kilo actieve stof per hectare. Bij de overige gewassen is dit gebruik lager dan 15 kilo per hectare, blijkt uit de cijfers van het CBS. Ook per oppervlakte daalde de inzet van middelen voor de meeste landbouwgewassen tussen 2016 en 2020.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zaterdag
  22° / 12°
  50 %
 • Zondag
  20° / 11°
  60 %
 • Maandag
  20° / 11°
  50 %
Meer weer