Duitse LNV-minister wil administratie middelen vaker controleren

De nieuwe Duitse landbouwminister Cem Özdemir (Groenen) scherpt de controle op het gebruik van gewasbeschermingsmiddelen aan. Hij wil dat boeren en tuinders een volledige middelenadministratie gaan bijhouden.

Duitse+LNV%2Dminister+wil+administratie+middelen+vaker+controleren
© Nieuwe Oogst

Met de maatregel stapt Özdemir af van het gematigde gewasbeschermingsbeleid van zijn voorganger Julia Klöckner (CDU). Van een vijfjaarlijkse controle van de middelenadministratie wil hij naar een jaarlijkse inspectie.

Özdemir gaat zich samen met zijn Oostenrijkse ambtgenoot Elisabeth Köstinger inzetten voor een Europese uitrol van de aanscherping. Het onderwerp staat op de agenda van de EU-landbouwraad die volgende week plaatsvindt.


De Envi-milieucommissie van het Europarlement deelt het standpunt van beide landbouwministers. De achterliggende gedachte is dat het behalen van de doelen van de boer-tot-bordstrategie verifieerbaar en meetbaar moet zijn.


Eigen voorstel

Samen met Oostenrijk stemde Duitsland vorige maand in Brussel al tegen vijfjarige doorgifte van de administratie over gewasbeschermingsmiddelen. 'We pleiten voor een kortere periode. We hebben ons ook het recht voorbehouden om in de loop van de komende onderhandelingen verdere punten in een eigen voorstel op te nemen', aldus een woordvoerder van het Duitse ministerie tegenover de Duitse website TopAgrar.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Dinsdag
  9° / 4°
  90 %
 • Woensdag
  8° / 6°
  85 %
 • Donderdag
  5° / 2°
  5 %
Meer weer