Insecticiden in helft van onderzochte poep van grazers

In meer dan de helft van verzamelde poepmonsters van grazers in en nabij natuurgebieden in Nederland zijn antiparasitaire middelen gevonden die onder meer worden toegediend tegen wormen. Dat meldt ARK Natuurontwikkeling.

Insecticiden+in+helft+van+onderzochte+poep+van+grazers
© Vidiphoto

Het onderzoek naar de aanwezigheid van antiparasitaire middelen en pesticiden in poep van (semi-wilde) grazers in natuurgebieden en aangrenzende boerenpercelen werd in 2021 uitgevoerd. In totaal werden vijftien verschillende monsters verzameld in Groningen, en dan met name in het Lauwersmeergebied, in de regio Nijmegen en in Zuid-Limburg.

In acht van de vijftien monsters werden volgens ARK werden in totaal zes stoffen aangetroffen. Daarbij ging het om ivermectine, triclabendazol, triclabendazolsulfoxide, permethrin, cypermethrin en deltamethrin. In welke hoeveelheid deze middelen zijn aangetroffen is niet bekend gemaakt.


Lage dosering

De gevonden medicijnresten zijn volgens ARK zelfs bij extreem lage doseringen al zo giftig dat veel insecten in de poep sterven. En dat heeft weer een domino-effect tot gevolg, omdat er een voedselgebrek ontstaat voor vogels en zoogdieren die afhankelijk zijn van deze insecten als voedselbron, aldus de natuurorganisatie.Volgens ARK zijn er natuurlijke alternatieven voor de antiparasitaire middelen die nu nog vaak worden ingezet, zoals de planten boerenwormkruid en kaailook.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Vrijdag
  9° / 4°
  70 %
 • Zaterdag
  8° / 2°
  60 %
 • Zondag
  8° / 2°
  60 %
Meer weer