Export groenten en fruit stijgt met 1 procent

Ondanks hoge transportkosten, een tekort aan zeecontainers, de brexit en lockdowns was Nederland in 2021 opnieuw toonaangevend in de internationale handel van verse groenten en fruit, meldt GroentenFruit Huis.

Export+groenten+en+fruit+stijgt+met+1+procent
© Nieuwe Oogst

De verkoop van verse groenten en fruit aan het buitenland steeg naar 13,1 miljard euro. Dat is 1 procent meer dan in 2020. De exportwaarde van vers fruit was even hoog als in 2020, terwijl die van verse groenten met 2 procent toenam. Het totale aantal kilo's aan verse groenten en fruit dat over de grens is verkocht, daalde met 1 procent. Dit blijkt uit de analyse van GroentenFruit Huis over 2021.

Het grootste deel van alle verhandelde groenten en fruit gaat naar de buurlanden, 95 procent blijft in Europa. Belangrijke afnemers voor het totale assortiment van groenten en fruit zijn partijen in de Europese retail en foodservice. Duitsland is met 4,9 miljard euro de belangrijkste afzetmarkt, gevolgd door België (1,2 miljard euro) en het Verenigd Koninkrijk (1,1 miljard euro).

De export naar het Verenigd Koninkrijk daalde met 12 procent. Dat komt vooral doordat de doorvoer van producten uit derde landen minder interessant is als gevolg van de brexit. De wederzijdse handel tussen de Europese Unie en het Verenigd Koninkrijk is vrij van importheffingen, maar dat geldt niet voor producten die van oorsprong uit derde landen komen. Britse bedrijven kopen nu meer rechtstreeks tropische producten vanaf het zuidelijk halfrond.

Grootste groeiers

Italië (+13 procent) en Ierland (+16 procent) zijn de grootste groeiers op de ranglijst met exportbestemmingen ten opzichte van 2020. Het gaat daarbij om groenten en fruit geteeld in Nederland, gecombineerd met vooral geïmporteerd fruit dat wordt doorverkocht. De toename betreft vooral tomaten naar Italië en uien en bananen naar Ierland.

De Nederlandse verkoop van groenten en fruit naar verre bestemmingen verliep over het algemeen moeizaam door de hoge transportkosten, meldt GroentenFruit Huis. Door de extreem hoge luchtvrachttarieven viel de Nederlandse export van paprika's naar de Verenigde Staten (VS) met 1 miljoen kilo in 2021 nagenoeg stil. In het precoronajaar 2019 werd nog ruim 16 miljoen kilo verkocht aan de VS.

Driekwart import is vers fruit

In 2021 importeerden Nederlandse handelsbedrijven voor 9,2 miljard euro aan verse groenten en fruit. Dat is een stijging van 3 procent ten opzichte van het jaar daarvoor. In de voorgaande jaren groeide de fruitimport sterker dan die van groenten, maar dat was niet het geval in 2021. Zo noteerde de import van groenten een plus van 9 procent en steeg het importbedrag aan vers fruit met 1 procent. Ruim driekwart van de totale import komt overigens nog altijd voor rekening van vers fruit.

De top 3 van herkomstlanden van verse groenten en fruit zijn Spanje, Peru en Zuid-Afrika. Vooral de import uit Peru stijgt flink door. In de periode van 2016 tot en met 2021 is de import uit Peru meer dan verdubbeld naar 1,1 miljard euro. De hoofdproducten uit Peru zijn avocado, blauwe bes en mango. De grootste groeiers van de Nederlandse import van fruit zijn Brazilië (+19 procent) en Colombia (+32 procent).

Lees ook

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Donderdag
  19° / 11°
  50 %
 • Vrijdag
  20° / 9°
  80 %
 • Zaterdag
  20° / 11°
  70 %
Meer weer