Gezondheid speerpunt GroentenFruit Huis na stoppen NAGF

Na vijf jaar valt op 1 januari het doek voor het Nationaal Actieplan Groenten en Fruit (NAGF). Gezondheid is nu als speerpunt opgenomen in de toekomstvisie van GroentenFruit Huis.

Gezondheid+speerpunt+GroentenFruit+Huis+na+stoppen+NAGF
© Han Reindsen

NAGF stopt, omdat de financiering vanuit het ministerie van LNV begin dit jaar verviel. GroentenFruit Huis heeft de financiering tot het einde van dit jaar kunnen voortzetten, in de hoop dat de overheid ook weer zou aansluiten. Dat is (nog) niet gebeurd. Alle informatie, opgedane kennis en de websites worden nu overgedragen aan GroentenFruit Huis.

NAGF is destijds ontstaan vanuit de gezamenlijke wens van de groente- en fruitsector, het ministerie van Economische Zaken en diverse gezondheidsorganisaties. Dit gezamenlijke initiatief had als belangrijkste doel om een gedragsverandering te bewerkstelligen bij de consument die zou leiden tot meer consumptie van groenten en fruit.


Samenwerkingsverband

'Vijf jaar lang was GroentenFruit Huis actief partner van het NAGF. Zowel financieel als inhoudelijk hebben we dit samenwerkingsverband volop gesteund', zegt Janine Luten, algemeen directeur GroentenFruit Huis. Leden van GroentenFruit Huis hebben volop bijgedragen aan de activiteiten van NAGF, naast de huisvesting en financiële en administratieve dienstverlening.

'GroentenFruit Huis heeft gezondheid als speerpunt opgenomen in zijn toekomstvisie', zegt de algemeen directeur. 'Maar alleen kunnen we de broodnodige transitie niet realiseren. We roepen daarom de partners die NAGF tot een succes hebben gemaakt op om dit wederom gezamenlijk op te pakken en zo alsnog NAGF 2.0 te realiseren.''Nu de roep vanuit de samenleving luider wordt naar preventieve maatregelen, zien we hier ook een rol weggelegd voor het toekomstige kabinet om hier concreet invulling aan te geven', geeft Luten aan. 'GroentenFruit Huis pleit hierbij voor een interdepartementale aanpak. Deze oproep hebben wij ook gedeeld met de politieke partijen die momenteel met elkaar in gesprek zijn over de formatie van een nieuwe regering.'


Brede alliantie

NAGF heeft aangetoond dat publiek-private samenwerking loont. Recent heeft een aantal leden van GroentenFruit Huis aangegeven dat zij nog altijd bereid is om te participeren in deze vorm van samenwerking. 'Alleen met een brede alliantie gericht op een betere gezondheid kunnen we impact hebben voor een gezonde samenleving', aldus Luten.

GroentenFruit Huis staat voor de belangen van bedrijven die actief zijn in de afzet van groenten en fruit en is een bron van kennis en inspiratie. De totale omzet van de groente- en fruitsector in Nederland bedraagt ongeveer 18 miljard euro. De leden van GroentenFruit Huis vertegenwoordigen ongeveer 80 procent van deze omzet.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Woensdag
  17° / 14°
  70 %
 • Donderdag
  17° / 11°
  70 %
 • Vrijdag
  18° / 11°
  50 %
Meer weer