Nederlandse consument eet meer groenten en fruit in 2021

De Nederlandse consumptie van verse groenten en fruit is in het tweede coronajaar met 3 procent toegenomen. Dat blijkt uit een analyse van GroentenFruit Huis over 2021.

Nederlandse+consument+eet+meer+groenten+en+fruit+in+2021
© GroentenFruit Huis

Huishoudens kochten het afgelopen jaar 3 procent meer groenten en fruit voor hun maaltijden thuis. De consumptie buitenshuis viel met 2 procent ook wat hoger uit dan een jaar eerder, maar bleef door de coronamaatregelen nog wel ver achter bij het niveau van de situatie van voor corona in 2019.

Sinds het begin van de coronapandemie staat volgens GroentenFruit Huis gezond eten hoger op het prioriteitenlijstje van de Nederlander en groeit de vraag naar verse groenten en fruit. In 2020 nam de consumptie al met 4 procent toe. Consumenten gaan thuis meer aan de slag met groenten en fruit.


Aandeel vers gesneden 36 procent

Binnen de totale huishoudelijke uitgaven aan verse groenten heeft de categorie vers gesneden groenten nu een aandeel van 36 procent. In 2021 steeg de verkoop van verspakketten voor de bereiding van complete maaltijden met 13 procent naar ruim 24 miljoen kilo. Dit blijkt uit informatie van GroentenFruit Huis op basis van cijfers van onderzoeksbureau GfK. Het meest gekochte verspakket is tomatensoep, gevolgd door lasagne en curry madras.

Nederlanders ervaren de voordelen van het doen van online boodschappen in de tijden van corona, constateert GroentenFruit Huis. In 2021 nam de verkoop van groenten en fruit online toe met 40 procent ten opzichte van 2020. Komkommer is de meest thuisbezorgde verse groente. Banaan staat op de eerste plek voor online gekocht vers fruit. Het aandeel online van de totale supermarktverkoop verse groenten en fruit online is ruim 7 procent.

Naast groei in thuisbezorging weet de consument steeds vaker de teler op zijn bedrijf te vinden om lokale producten te kopen, meldt GroentenFruit Huis. In 2021 kochten Nederlanders 20 procent meer groenten en fruit in een kleine winkel, kraam of automaat bij de producent. Het aandeel van dit verkoopkanaal in de totale consumentenaankopen van groenten en fruit bedraagt nu 2 procent.


Meer vraag naar biologisch

Ook de vraag naar biologisch geteelde groenten en fruit stijgt verder in 2021. Nederlanders kochten 11 procent meer biologisch geteelde groenten en fruit ten opzichte van 2020, waarmee het aandeel biologisch uitkomt op 4 procent. De verkoop van biologisch fruit valt lager uit dan die van biologische groenten. Twee derde van de consumentenaankopen van biologische groenten en fruit komt voor rekening van groenten.

Lees ook

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zaterdag
  19° / 11°
  10 %
 • Zondag
  22° / 12°
  20 %
 • Maandag
  23° / 14°
  10 %
Meer weer